Zwager Mink Kok uitgeleverd naar VS

De Belgische regering heeft Ali Koleilat Dalbi uitgeleverd aan de Verenigde Staten in een internationaal onderzoek naar cocaïnehandel. Volgens de Antwerpse misdaadverslaggever Joris van de Aa is de uitlevering in een stroomversnelling gekomen nadat werd ontdekt dat Koleilat mogelijk wilde ontsnappen uit de gevangenis van Vorst.

Zwager

Er zouden ook aanwijzingen zijn dat Koleilat een bedreiging vormde voor Belgische magistraten die aan zijn dossier werkten. In het eerste weekend van december is hij met een privévliegtuig richting New York gevlogen, waar hij in het Southern District of New York vervolgd gaat worden. Koleilat is de zwager van Amsterdammer Mink Kok, die getrouwd is met Siba, de zus van Ali. Kok zit momenteel een celstraf uit in Libanon.

1100 kilo

Ali Koleilat Dalbi werd al 4 februari opgepakt op de luchthaven Brussels Airport op basis van een internationaal aanhoudingsbevel uitgeschreven door de gerechtelijke autoriteiten van de Amerikaanse staat New York. De Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA) beschouwt Ali Koleilat als een van de hoofdverdachten achter een mislukt transport van 1.100 kg cocaïne dat in 2011 werd onderschept op een luchthaven in de Dominicaanse Republiek.

Deurne

De drugs zaten verstopt in een privéjet die op het punt stond naar de zakenluchthaven van Deurne bij Antwerpen zou vliegen. Ali Koleilat zou in 2002 wapens hebben geleverd hebben aan de toenmalige Liberiaanse dictator Charles Taylor en zakelijke banden onderhouden met Hezbollah. Ali Koleilat Dalbi komt uit een invloedrijke Libanese familie. De man beschikt over een Nederlandse paspoort en over een diplomatieke pas van Guinee-Bissau.

Witwassen

Zakaria Koleilat, de broer van Ali, zit momenteel nog in de gevangenis van Antwerpen. Hij wordt eveneens verdacht van betrokkenheid bij internationale drugssmokkel door de VS. Dat gaat om een verschillend onderzoek. Hij werd eind mei in Antwerpen opgepakt en zou volgens de DEA meegewerkt aan het witwassen van drugsgelden via Amsterdam, New York en Nigeria en voorbereidingen getroffen hebben om een drugslijn op te zetten tussen Colombia en Benin.