Zwakke punten in dossier, Sjonnie blijft vastzitten

Ondanks dat de verschillende moorddossiers tegen de vermeende seriemoordenaar Sjonnie W. zwakke plekken vertonen heeft de Amsterdamse rechtbank vrijdag besloten hem voorlopig gevangen te houden. Het Dagblad van het Noorden schreef een overzicht. Drie vermoorde of verdwenen vrouwen hadden seks met W.. Maar was hij de dader?

Ultiem bewijs

W. was deze week niet aanwezig in de zittingszaal, in de zaal zaten wel nabestaanden van de vermoorde vrouwen: de in maart 2017 verdwenen Sabrina Oosterbeek (30, foto) uit Amsterdam, de in stukken gezaagde Roemeense prostituee Mirela Mos (30, 2004) en de gewurgde Groningse Monique Roossien (26, 2003).

Advocaat Maarten Pijnenburg vindt dat de zaken ten onrechte ‘op een grote hoop worden gegooid’. Het ultieme bewijs dat Sjonny W. een seriemoordenaar is ontbreekt.

In de zaak van Sabrina Oosterbeek is er een man B. die Sabrina als laatste heeft gebeld en inmiddels onvindbaar is. Oosterbeek is volgens de politie gedood in haar huis maar er is geen bloed gevonden en het is nog de vraag hoe het lichaam vandaar is verplaatst. Er zijn meer dan 100 getuigen gehoord. Velen zeggen zich niet te kunnen voorstellen dat W. de dader is. Sommigen wijzen juist naar anderen.

W. heeft steeds gezegd zich niets te kunnen herinneren van de nacht dat de vrouw verdween, door stevig drugsgebruik.

Vuilniszakken

De lichaamsdelen van Mirela Mos zijn op 15 november 2004 door de milieupolitie in stukken gevonden in Amsterdam. In 14 jaar is W. twee keer wel verdacht geweest maar niet aangehouden. Hij zou de laatste zijn geweest met wie de prostituee contact had gehad. Getuigen zeggen W. te hebben zien sjouwen met stinkende of lekkende vuilniszakken maar noch in zijn appartement noch in de gang zijn bloedsporen gevonden. In het slipje van Mos is sperma van een man D. gevonden. Die zegt geen seksuele handelingen met haar te hebben verricht.

Versterken

In de vagina van de doodgeslagen Groningse Monique Roossien is een dna-spoor van W. gevonden. De vrouw tippelde op de Theemsweg waar W. ook wel kwam. De modus operandi in de zaak van Monique Roossien wijkt af van die van Mirela Mos. Die laatste is bijvoorbeeld gewurgd en niet doodgeslagen.

Advocaat Pijnenburg zegt dat zaken die individueel zwak elkaar lijken te versterken. Pijnenburg: ‘De beeldvorming doet de rest.’

De rechtbankvoorzitter in Amsterdam vindt dat er wel voldoende aanwijzingen zijn om W. nu nog in hechtenis te houden. De volgende pro forma-zitting is op 25 mei.

Zie:

Zandkorrels spoor naar verdachte seriemoorden

‘Bloederige zelfmoordpoging Sjonnie W.’

Sjonnie W. verdacht van derde moord