Zware straffen moord Pukanic

In Kroatië zijn zes verdachten van de moord op uitgever Ivo Pukanic (foto) veroordeeld tot zware celstraffen. Pukanic werd in 2008 vermoord nadat zijn tijdschift een serie artikelen had geplaatst over de geroganiseerde misdaad in het voormalige Joegoslavië en Bulgarije. De Amsterdams-Servische Sreten (Joca) Jocic wordt verdacht van het opdracht geven van de moord op Pukanic. Jocic zit op dit moment vast in Servië waar hij in juni is veroordeeld tot 15 jaar cel voor een moord uit 1995 in Belgrado.

Zeljko Milovanovic die een bom onder de auto van Pukanic zou hebben geplaatst kreeg 40 jaar cel. Andere verdachten kregen straffen van 15 tot 33 jaar cel. De rechtbank stelde vast dat ale verdachten duidelijke banden hebben met de georganiseerde misdaad.  

Na de moord op Pukanic en zijn commerciële man Niko Franjic werden de Kroatische ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken ontslagen. Zowel Kroatië als Servië willen graag toetreden tot de Europese Unie maar moeten daarvor de georganiseerde misdaad beter weten te bestrijden.

De Kroatische rechter deed geen uitspraak over wie opdracht voor de moord zou hebben gegeven. In Servië staan nog drie verdachten terecht  waaronder Zeljko Milovanovic (die dus in twee landen terecht moet staan, op de foto) en Sreten Jocic.

Jocic is op 27 April 2009 gearresteerd in Belgrado op verdenking van de moord op Pukanic. Jocic ontkent hierbij betrokken te zijn, zijn proces loopt nog.

 

 

 

Hier wat beeldmateriaal van Jocic uit de afgelopen jaren:

{youtube}-QAIswWzFUs{/youtube}