Te veel zware tbs-ers in Woenselse Poort

Onder regie van de overheid en de directie van de Woenselse Poort zijn in de tbs-kliniek teveel cliënten uit de zwaarste categorie geplaatst, terwijl het personeelsbestand daarop niet werd aangepast. Dat meldt Omroep Brabant. Het overschot aan zware tbs-ers leidde tot verschillende geweldsincidenten. 

De Woenselse Poort kwam in 2016 verschillende malen negatief in het nieuws met verhalen over drugsgebruik, verboden relaties en suïcides.

DJI

De toevloed van de zware tbs-klanten in de Woenselse Poort werd georkestreerd door de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). Deze dienst is verantwoordelijk voor de plaatsing van tbs-ers. Het grote aantal plaatsingen in de tbs-kliniek in Eindhoven gebeurde met instemming van de directie van de Woenselse Poort. Verschillende ambtenaren van de DJI waarschuwden voor een te zware belasting van de Eindhovense tbs-kliniek. De klinieken Oldenkotte (Overijssel) en Veldzicht (Gelderland) waren volgens een van de ambtenaren opties voor een betere spreiding, ook omdat de beveiliging daar van een hoger niveau was. Dergelijke adviezen werden echter  in de wind geslagen.

Discutabele rol

‘Maar ook het bestuur van De Woenselse Poort vertolkte een discutabele rol’ aldus Omroep Brabant die zich al tijden bezighoudt met de tbs-kliniek in Eindhoven. ‘Geconfronteerd met de vele geweldsincidenten werd DJI verteld dat het personeel goed getraind was en dat de incidenten geen invloed hadden op het ziekteverzuim. Dat is opvallend, want de Inspectie Veiligheid en Justitie zou later concluderen dat er niet genoeg deskundig personeel was en dat het ziekteverzuim hoog was.’

Hier een reconstructie van de situatie in de Woenselse Poort.