Een 30-jarige man uit Tricht is door de rechtbank in Arnhem veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging voor het plegen van doodslag op zijn moeder. De rechtbank heeft rekening gehouden met sterk verminderde toerekeningsvatbaarheid van de man tijdens van het plegen van dit delict.
Ouderlijk huis
Van volledige ontoerekeningsvatbaarheid of psychische overmacht, zoals de verdediging heeft bepleit, was naar het oordeel van de rechtbank geen sprake. Tegen de zin van zijn ouders woonde de man nog steeds bij hen in het ouderlijk huis. De verhouding tussen hem en zijn ouders was ernstig verstoord. Zij waren van plan hem desnoods door middel van een gerechtelijke procedure het huis uit te krijgen.
Bloedsporen
Kort nadat zij dat aan hem bekend hadden gemaakt, is de moeder doodgestoken. De verdachte was met de auto van zijn vader verdwenen. Hij was nog in de ouderlijke woning aanwezig op het moment dat het laatste levensteken van het slachtoffer is vernomen. Op kledingstukken van de man zijn bloedsporen afkomstig van zijn moeder aangetroffen. De man heeft tegenover de politie en in door hem opgestelde geschriften uitlatingen gedaan die verwijzen naar het om het leven brengen van zijn moeder.
Paranoïde schizofrenie
Volgens de gerechtelijke deskundigen lijdt de man aan paranoïde schizofrenie en cannabisafhankelijkheid en moet hij daarvoor in een gestructureerde setting met voldoende behandeldruk behandeld te worden, waarvan het gebruik van medicatie een essentieel onderdeel is. Volgens hen kan deze behandeling worden geboden in het kader van de maatregel van tbs met voorwaarden.
Zwaardere tbs-variant
Maar de rechtbank vindt dat de zwaardere variant van tbs – met verpleging van overheidswege – noodzakelijk is omdat er volgens de deskundigen gevaar is dat de man opnieuw een agressief delict pleegt. De rechtbank wil dat uitsluiten. Het geadviseerde behandeltraject binnen het kader van tbs met voorwaarden legt volgens de rechtbank onvoldoende behandeldruk op de man, die geen besef heeft dat hij een probleem heeft. Hij lijkt volgens de rechtbank ook niet gemotiveerd te zijn om aan behandeling (zoals het innemen van medicijnen) mee te werken.
Het vonnis.