Zwarte markt achter juweliers Antwerpen

De Belgische justitie heeft een zwarte markt achter tientallen juweliers in Antwerpen ontdekt. Het gaat om voornamelijk Italiaanse juwelenhandelaars die banden met de maffia hebben. Ze verkochten hun juwelen officieel aan Engelse firma's, maar smokkelden ze in werkelijkheid naar Antwerpen zonder er belasting over te betalen.

Dat meldt het Belgische blad De Tijd. De Engelse bedrijven waren postbusfirma's op een adres in Londen waar nog 600 andere firma's een brievenbus hebben. Omdat de sierraden naar een ander EU-land werden gebracht, hoefde er nog geen btw betaald te worden.

In Londen gebeurde dat ook niet, omdat de sierraden in werkelijkheid met kilo's tegelijk naar Antwerpen ging. Daar werden winkels via een klein kantoortje bevoorraad. Officieel hadden de Italianen geen bedrijf in Antwerpen en er werd dan ook geen belasting afgedragen.

De zwarte handel zou al zeker tien jaar plaatsvinden. Enkele winkels hebben al toegegeven zaken te hebben gedaan met de Italianen. Ook zijn er al grote hoeveelheden sierraden bij winkels in beslag genomen.

De brievenbusfirma's in Londen werden in 2001 en 2002 opgericht. Waarschijnlijk is de zwarte handel toen begonnen, maar in het strafdossier wordt volgens De Tijd een kortere periode aangehouden.

Twee Italianen zijn dit jaar aan België uitgeleverd via een Europees aanhoudingsbevel.

Lees ook:

België onderzoekt perfecte nep-diamant

21 miljoen aan diamanten geroofd in Antwerpen

Diamantairs Antwerpen huren bodyguards in