Zweden heropent moord Nederlands paar

Het gerechtshof in het Zweedse Umea wil het onderzoek naar de moord op Marinus en Janni Stegehuis heropenen. De twee Nederlanders werden in juli 1984 vermoord in Zweden. Voor de moord is een man veroordeeld die meer dan dertig moorden bekende, maar hij is mogelijk onschuldig.

Sture Bergwall (foto) zit sinds 1993 voor de moord in een psychiatrische kliniek. Hij staat bekend als fantast, hij bekende ruim dertig moorden waarvan hij voor acht is veroordeeld en voor vijf is hij vrijgesproken. In 2008 trok hij zijn bekentenissen in. Hij zou de verklaringen hebben afgelegd onder invloed van medicatie en om aandacht te trekken.

De moorden zouden zijn gepleegd in Zweden, Noorwegen en Finland. Bergwall beschreef in zijn bekentenissen hoe hij zijn slachtoffers afslachtte en in tenminste één geval delen van het lichaam opat. Critici hebben altijd gewezen op het ontbreken van forensisch bewijs.

Het Nederlandse echtpaar Martin en Jannie Stegehuis uit Almelo werd tijdens een kampeervakantie in het noorden van Zweden ’s nachts in hun tentje doodgestoken. De Zweedse politie zette een landelijke klopjacht in, maar de moordenaar werd niet gevonden, tot Bergwall bekende ook deze moord te hebben gepleegd.

De Zweedse rechter twijfelt nu of hij het echtpaar Stegehuis wel heeft vermoord en wil daarom dat het Openbaar Ministerie opnieuw het bewijsmateriaal langsgaat. Daarnaast wordt ook het bewijsmateriaal dat is gebruikt in de zaak tegen Bergwall wegens de moord op een 5-jarige jongetje.

Het gerechtshof zegt dat er wel ondersteunend bewijs is in de zaken, maar de bekentenis zou Bergwall hebben afgelegd in een suggestief  verhoor. Hij zou onder meer hebben bekend tijdens hypnosetherapie. Ook zou het bewijsmateriaal zijn ‘voorgekookt’.

Volgens experts in Zweedse media is de kans groot dat het OM het onderzoek voortijdig afbreekt. Dat zou willen zeggen dat Bergwall automatisch wordt vrijgesproken in de twee zaken.

Lees ook:

Twijfel over seriemoordenaar Zweden