Fabulerende officier geschorst en gekort

Officier van justitie Lucas van Delft, die zijn eigen bedreigingen verzon, wordt niet strafrechtelijk vervolgd, maar mag twee jaar niet meer zijn beroep uitoefenen. Hij belde vorig jaar naar Meld Misdaad Anoniem met zogenaamde bedreigingen van zichzelf. Het landelijk parket deed onderzoek naar hem maar ziet nu af van vervolging.

De melding werd zeer serieus genomen en er werden maatregelen getroffen om hem en zijn gezin in veiligheid te brengen. Nadat duidelijk werd dat Van Delft waarschijnlijk zelf de melding had gedaan, werd een strafrechtelijk onderzoek gestart en werd hij door Justitie geschorst.

Wiettelers

Het Landelijk Parket heeft nu geconcludeerd dat er sprake is van een strafbaar feit, maar dat Van Delft onder grote druk stond toen hij de melding deed. Van Delft, werkzaam bij het parket Zeeland-West Brabant, was ondermeer belast met de opsporing en vervolging van Brabantse wiettelers. Aaanvankelijk werd gedacht dat de bedreigingen uit die hoek kwamen. Gezien de omstandigheden heeft het Landelijk Parket de zaak tegen Van Delft nu geseponeerd.

Salarisverlaging

Van Delft wordt gedurende twee jaar niet ingezet als officier van justitie, en hij zal op een ander parket aan het werk gaan. Hij wordt teruggezet in salaris. Pas over twee jaar mag hij weer als aanklager aan de slag. Van Delft heeft spijt betuigd.

De zaak zal in een aantal strafzaken nog een staartje krijgen omdat Van Delft zich bezig heeft gehouden met een reeks belangrijke onderzoeken. Advocaten willen Van Delft als getuige horen over zijn bemoeienis om te onderzoeken of hij nog meer onrechtmatigheden heeft begaan.

Zie ook:

‘Advocaat tipte over bedreiging officier’

Doodsbedreigingen voor crimefighter komen uit Tilburg

Officier kocht zelf prepaid bij Media Markt

Mogelijk fouten in grote Brabantse strafzaken