Actie tegen XTC productie in het zuiden

Politie en Openbaar Ministerie houden vandaag een grote gecoördineerde actie tegen de georganiseerde drugscriminaliteit in Zuid-Nederland. Tijdens deze actie, Operatie Trefpunt, worden sinds vanmorgen vroeg ruim honderd panden doorzocht en zijn 39 aanhoudingen verricht.

De actie komt voort uit een groot onderzoek, Explorer, naar een ontmoetingsplek voor criminelen in Best. Onder de dekmantel van een party-verhuurbedrijf verzamelden zich hier tientallen criminelen. Ze maakten afspraken over de handel in en productie van synthetische drugs. Deze ontmoetingsplek is geobserveerd en afgeluisterd door de politie. Dit leverde dermate veel informatie op dat hier zo’n vijftig deelonderzoeken uit voortvloeiden.

PR-show

De actie was ook een goed geregisseerde PR-show. Tal van media werden getipt over de actie. Zo stond Omroep WNL live bij de invallen. NOS, RTL en (regionale) dabladen waren er ook. De boodschap die Justitie wil uitdragen: de georganiseerde criminaliteit in het zuiden wordt wel degelijk aangepakt.  ‘De ambitie is om de productie van hennep en synthetische drugs substantieel terug te dringen’, schrijft het OM in een persbericht.

Floris Prenger on Twitter

Deur van het pand is er uit geblazen. Onderzoek heet Explorer. #invallen #WNL pic.twitter.com/e9zmPqBfw7

Aanhoudingen

Inmiddels zijn 39 personen aangehouden tijdens Operatie Trefpunt. Circa 1500 politiemensen en OM-medewerkers zijn betrokken bij het doorzoeken van honderd woningen en bedrijfspanden.  Politie en OM zagen de afgelopen jaren in totaal ruim 700 mensen de ontmoetingsplek bezoeken. Deze zullen allemaal onder de loep worden genomen.

Er zijn drie hoofdverdachten naar wie het OM in eerste instantie onderzoek is gaan doen. Ze zijn alle drie aangehouden, een van hen is opgepakt in Tsjechië. Van veel andere bezoekers is niet duidelijk wat hun rol precies was, maar zij gelden wel als verdachten.

Drugslabs

Sinds politie en OM de ontmoetingsplek in Best observeerden, zijn al tientallen onderzoeken en interventies gepleegd. Met de vergaarde informatie werden onderzoeken opgestart en daardoor werden verdachten aangehouden, partijen drugs onderschept, drugslabs en hennepkwekerijen opgerold en wapenvondsten gedaan.