Kosten Demmink hoger dan gemeld aan Kamer

De kwestie rond de van kindermisbruik verdachte topambtenaar Joris Demmink heeft de overheid meer geld gekost dan is gemeld aan de Tweede Kamer. De totale advocaatkosten bedroegen 144.000 euro en niet 112.957 euro. Dat meldt RTL Nieuws.

31.000 meer

Uit gegevens van het ministerie van Veiligheid en Justitie blijkt dat er dus 31.000 meer is betaald dan werd gemeld. Dat komt omdat de kosten van de landsadvocaat niet waren meegerekend. Ook die boog zich namelijk in opdracht van het ministerie van Justitie over de zaak. Oud-topambtenaar op het ministerie van Justitie Joris Demmink is publiekelijk herhaaldelijk beschuldigd van seksueel misbruik van kinderen. Momenteel loopt tegen hem een strafrechtelijk onderzoek, na een zogeheten artikel 12-procedure.

Knijff

Algemeen Dagblad publiceerde een artikel dat Demmink in verband bracht met bezoeken aan een jongensbordeel in Den Haag. De kosten van een civiele procedure tegen het Algemeen Dagblad en van een openbaar getuigenverhoor bij de rechtbank in Utrecht over een andere zaak mocht Demmink declareren. Hiervoor trad advocaat Harro Knijff op. In het justitiële onderzoek zijn de kosten van zijn strafadvocaat nu voor Demminks eigen rekening.

Niet onlogisch

Een woordvoerder van Justitie zegt tegen RTL Nieuws dat de Kamer wel juist is geïnformeerd. ‘In het geval van de landsavocaat gaat het om juridische bijstand die is verleend aan het departement en niet voor of ten behoeve van de heer Demmink. Dat de vraag van de Kamer alleen op vergoede kosten van de advocaten van de heer Demmink ziet is niet onlogisch, omdat de Kamer al vaker had gevraagd naar juist de vergoeding van die kosten en het stopzetten daarvan.’