Ali A. en Sjaak B. vrijgesproken (UPDATE)

De rechtbank van Amsterdam heeft Ali A. (foto) vrijgesproken van opdracht geven moorden. Sjaak B. wordt vrijgesproken van wapenhandel en het leveren van wapens voor moorden. De rechtbank vindt dat er naast de verklaringen van kroongetuige La S. te weinig zelfstandig bewijs is. De rechtbank vindt de verklaringen van Peter la S. tegen de twee onvoldoende betrouwbaar. Jesse R. is schuldig aan plegen of uitlokken van zes moorden en hij deed één poging, aldus de rechtbank.

(wordt voortdurend ge-update)

Door Wim van de Pol.

Ook de verklaringen van Maria Houtman en Fred Teeven vallen uit het bewijs omdat er teveel ‘haken en ogen‘ aan zitten. De in 2006 vermoorde Thomas van der Bijl is ook niet betrouwbaar, voor wat betreft de moorden op zichzelf en Houtman. De rechtbank vindt het onaannemelijk dat Van der Bijl over een moordopdrahct aan zichzelf heeft gehoord. De bron voor de informatie is te onbetrouwbaar.

De rechtbank constateert dat in 2002 Fred R. en Jesse R. afspraken maakten om moordklussen te gaan plegen. Samen met Peter la S. – de latere kroongetuige – zijn zij daar mee aan de gang geweest tussen juni 2005 en augustus 2006. Ze vormden een criminele organisatie.

Houtman

De rechtbank vindt het wel bewezen dat La S. samen met Jesse R. Kees Houtman vermoord in november 2005. La S. had daderkennis, zo wist hij waar de Kalashnikov die werd gebruikt in de Amstel in het water was gegooid. Ook sprak hij van lichtspoormunitie. Andere verklaringen (van een buurvrouw, Sjaak B. en de crimineel Arian K. sr ondersteunen die versie. De verklaringen van La S. rammelen wel wat betreft bepaalde aspecten, vindt de rechtbank. De rechtbank sluit niet uit dat La S. Houtman heeft vermoord met een Glock en dat R. met een AK47 schoot. Maar dat sluit niet uit dat de twee de moord mede-pleegden.

Van der Bijl

De rechtbank stelt dat Thomas van der Bijl in april 2006 is vermoord in opdracht van Fred R. En ook dat Jesse R. daarvoor meerdere pogingen heeft gedaan Van der Bijl te vermoorden en ook uitlokking pleegde. Dwight S. en Remy H. zijn veroordeeld voor deze moord.

Van Maurik

De rechtbank denkt dat Jesse R. en Alex de B. de sportschoolhouder in 1993 Tony van Maurik samen hebben doodgeschoten bij het (toenmalige) Altea-hotel in Amsterdam. Frees S. was de chauffeur en Mohammed R. deed de organisatie. Ex-prostituee Pinny S. gaf de opdracht, aldus de rechtbank.

“Barbecue-moorden”

De rechtbank denkt dat de Bosniërs 21-jarige Salim Hadziselimovic en de 19-jarige Djordje Ilic in 1993 op een parkeerplaats naast de Ouderkerkerplas zijn doodgeschoten door Jesse R. en Moppie R. De onlangs overleden Raymond V. was chauffeur in die zaak. De verklaring van V. dat hij geheel alleen de moorden heeft gepleegd vindt de rechtbank onbetrouwbaar.

Dubbele moord Antwerpen

De dubbele moord op drugshandelaar Henie Shamel en diens vriendin Anne de Witte is uitgevoerd in opdracht van Henk Rommy, zegt de rechtbank. Moppie R. en Jesse hielpen bij de organisatie. Verdachte Siegfried S. en de overleden Kenny Rampenburg namen het schieten voor hun rekening. De rechtbank maakte met een analyse van het telefoonverkeer van de betrokkenen een reconstructie van de gebeurtenissen en onder meer de rit van Jesse R. van Rotterdam naar Antwerpen. Ook de verklaring van La S. dat Moppie R. aanwezig was bij een ontmoeting met de daders vindt de rechtbank betrouwbaar, dat was na afloop in het Hilton-hotel in Rotterdam.

Moordaanslag Tony Vaz

De rechtbank stelt dat Jesse R. in 2000 de Brit Tony Vaz heeft beschoten nabij het IJsbaanpad in Amsterdam. Moppie R. was met Vaz vanuit Ibiza naar Amsterdam gereisd en heeft hem daarna richting het Olympisch Stadion gelokt door hem te adviseren een taxi te nemen. Bij aankomst werd Vaz beschoten door een man die achterop een motor zat, volgens de rechtbank was dat Jesse R. Vaz raakte daarbij gewond.

Sjaak B. en Fred R. zijn veroordeeld voor vuurwapenbezit. Ali A. waren schuldig aan gewoontewitwassen. De rechtbank zegt dat A. niet kon verklaren hoe hij aan grote contante bedragen kwam. Die bedragen moeten uit misdrijven afkomstig zijn, denkt  de rechtbank.

Dino Soerel is ook schuldig aan witwassen en bezit van een vals paspoort.