Amsterdammer doodgeschoten in Amersfoort (UPDATE)

In een Amersfoortse woonwijk is vannacht een Amsterdammer van Marokkaanse afkomst in een auto doodgeschoten. Volgens verschillende bronnen gaat het om Samir Jabli (38) die in Amsterdam bekend is als “Babbel”. Volgen Het Parool was hij ooit verdachte in een schietpartij.

(beeld Tom van ’t Einde

Zielhorst

Volgens RTV-Utrecht was Jabli net op bezoek geweest bij zijn ouders. Nadat rond 02.30 buurtbewoners aan de politie hadden gemeld schoten te hebben gehoord vonden agenten rond 02.45 het stoffelijk overschot in een auto aan de Hendrick de Keyserlaan in de wijk Zielhorst. Op BMW-1  zijn van dichtbij zeven kogels afgevuurd, zo heeft een neef van het slachtoffer tegen RTV Utrecht gezegd.

Brandende auto

De politie zei vannacht niet te weten wat er precies is gebeurd voorafgaand aan de schietpartij. Agenten zetten de omgeving van de Hendrick de Keyserlaan af. De hele nacht is onderzoek gedaan. Een half uur na de schoten is in het nabijgelegen dorp Baarn een brandende auto zonder kentekenplaten aangetroffen.

Alarasi

In dezelfde wijk in Amersfoort is in januari van dit jaar Mohammed Alarasi (22) doodgeschoten. In Leusden, aan de andere kant van Amersfoort, werd toen een uitgebrande vluchtauto gevonden. De naam van Jabli is in die zaak ook genoemd. Hij zou het eigenlijk doelwit zijn geweest van die aanslag, maar dat is nooit bevestigd. Jabli zelf heeft dat in een interview ontkend. Jabli’s advocaat Louis de Leon heeft aan RTV Utrecht gezegd dat Jabli wist dat dat hij gevaar liep en daarom de laatste tijd op verschillende adressen in Amersfoort, Amsterdam en Spanje verbleef. Volgens De Leon kende Jabli vermoedelijk ook de in het Spaanse Marbella geliquideerde Samir ‘Scarface‘ B..

Extravert

Parool-journalist Paul Vugts schrijft dat Jabli in januari een BMW opvallend heen en weer zag rijden voor zijn ouderlijk huis. Hij vluchtte toen door de achterdeur. De politie arresteerde hem daarop omdat ze in hem een inbreker zagen. ‘Geboeid in de politieauto zag  Jabli de BMW opnieuw passeren. De politieauto zette de achtervolging in, maar raakte de BMW snel kwijt toen de bestuurder vol gas gaf.’ Aldus Paul Vugts. Enkele dagen later werd Mohammed Alarasi (22), doodgeschoten voor een sportschool in Amersfoort.

Arrestatieteam

Volgens Het Parool was Jabli was al lange tijd actief in de Amsterdamse onderwereld. Hij kwam bij de recherche in beeld voor de handel in verscheidene soorten drugs, wapens en witwassen. Vier jaar geleden is hij door een arrestatieteam van zijn bed gelicht. Hij bewoonde toen een luxe appartement in Bos en Lommer. Met twee anderen werd hij verdacht van betrokkenheid bij een schietpartij waarbij een 25-jarige man door zijn hoofd was geschoten op het Wethouder de Roosplein in Gein, Zuidoost. Het motief zou een rip van een kilo cocaïne zijn geweest.