Zeven jaar voor Dino Soerel

Het gerechtshof in Amsterdam heeft Dino Soerel zeven jaar cel opgelegd voor drugshandel en deelname aan een criminele organisatie. Dat is een jaar minder dan hij bij de rechtbank kreeg. Soerel was bij de uitspraak aanwezig. Die speelde zich daarom af in de rechtbankbunker in Amsterdam-Osdorp.

Soerel verblijft in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught omdat hij verdachte is in de grote liquidatiezaak Passage.

Het gerechtshof vindt dat Soerel (51) de belangrijkste rol had in de criminele organisatie als opdrachtgever en financier. Hij is veroordeeld voor deelname aan een criminele organisatie, uitvoer van hasj, afleveren van heroïne, witwassen en valsheid in geschrifte. Soerel is vrijgesproken van uitvoer van xtc en vuurwapenbezit.

Van de zeven verdachten zijn er zes veroordeeld wegens deelneming aan een criminele organisatie al dan niet in combinatie met diverse overtredingen van de Opiumwet, en één verdachte wegens voorbereiding van cocaïne invoer.

Volgens het hof is er sprake van een internationaal opererende drugsorganisatie die zich op zeer systematische en professionele wijze in Nederland en het buitenland bezig hield met de handel in verdovende middelen. De verdachten hebben er volgens het hof blijk van gegeven bereid te zijn een substantiële bijdrage te leveren aan de instandhouding van het criminele drugscircuit in Nederland en daarbij uit winstbejag gehandeld.

De organisatie is in het begin van de jaren negentig begonnen met het transporteren van grote hoeveelheden hasj naar het buitenland. Rond 2002 werd overgegaan op meer winstgevende transporten van harddrugs. Aldus werden gedurende vele jaren grote hoeveelheden drugs naar verschillende Europese landen getransporteerd. Het ging daarbij om hasj, cocaïne, heroïne en xtc.

Tegen de zes medeverdachten werden gevangenisstraffen opgelegd van respectievelijk 42 maanden, 30 maanden, 2 jaar, 12 maanden voorwaardelijk en 240 uur taakstraf in combinatie met 6 maanden voorwaardelijk. Deze verdachten waren bij de drugshandel betrokken als investeerder, leverancier, chauffeur of verkoper. Een rol bij de strafoplegging speelde dat de feiten zich al weer langere tijd geleden afspeelden.

De rechtbank Haarlem veroordeelde de hoofdverdachte eerder tot een gevangenisstraf van acht jaar. Zowel het OM als de hoofdverdachte stelden hoger beroep in tegen de beslissing van de rechtbank. De advocaat-generaal had ook een gevangenisstraf van acht jaar geëist. 

Soerel moet een bedrag van ruim 1.000.000 euro terugbetalen als wederrechtelijk verkregen vermogen. Twee andere verdachten moeten bedragen terugbetalen van respectievelijk ruim 56.000 euro en 4.600 euro.

Naast de verklaring van een criminele getuige vormt een boekhouding in de laptop van een veroordeelde crimineel het belangrijkste bewijs tegen Soerel. In die boekhouding staat de letter “D” vermeld als ontvanger van gelden die afkomstig zouden zijn uit drugshandel. “D” staat voor Dino Soerel, aldus het OM.

Lees over het pleidooi van de advocaat van Soerel: ‘OM hield stukken Soerel achter’ 

Alle berichten over Soerel.