Arrestatiegolf Joego-onderwereld (video)

De politie in Montenegro, Italië en Slovenië heeft de afgelopen dagen ruim 100 mensen aangehouden in zes landen, in een poging de Servisch-Montenegrijnse organisatie van Darko Saric (foto) te ontmantelen. De Italiaanse politie zegt dat er twee grote drugssmokkellijnen zijn opgerold. Maar Darko Saric – één van de topfiguren van de Joegoslavische onderwereld – is nog voortvluchtig. In Montenegro is wel de broer van Darko Saric aangehouden. Het onderzoek dat twee jaar duurde richtte zich op cocaïnetransporten uit Zuid-Amerika, waaronder een transport van ruim 2 ton dat in 2009 voor de Urugayaanse kust is onderschept. het onderzoek staat onder leiding van de Italiaanse top-aanklager Pietro Grasso.

Het onderzoek richt zich op coke-transporten naar Italiaanse havensteden.

Het Italiaanse persbureau Ansa schrijft dat de leiders van de groep worden verdacht van transporten uit Zuid-Amerika tussen 2007 en 2009. Volgens Ansa is het onderzoek in Servië gedaan door de inlichtingendiensten. De arrestaties in Servië zijn gedaan door de veiligheidsdienst BIA. De Servsiche krant Blic schrijft dat het onder meer zou gaan om Zlatko ?or?evi? uit Belgrado en verder Goran Živanovi?, Gordana Milivojevi?-Raki? en Božidar Kapetanovi?.

Darko Saric heeft zich volgens verschillende onderzoeksinstituten de laatste jaren op de import van cocaïne gericht, via Zuid-Europa naar West-Europa. Hij zou daarbij miljardenwinst hebben gemaakt.

Saric is eigenaar van grote hotels en ander onroerend goed op de Balkan maar zit ook in vele andere onderdelen van de economie, nachtclubs, bouw en kinderopvang. Hij zou die investeringen hebben gefinancierd door sigarettensmokkel in de jaren negentig. Hij verdiende 30 miljoen euro met de verkoop van de marktleider in tijdschriftendistributie in Servië Stampa Sistem aan een Duits mediaconcern.

Op dit moment is hij dus voortvluchtig.

Hier een Servisch journaalitem van de zender B-92 over de arrestaties en de coke in Uruguay.

{youtube}Q3_1g4gQ4-c{/youtube}