Beklagcommissie stelt Baybasin in het gelijk

De beklagcommissie van de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) heeft uitspraak gedaan over de celinspectie in de PI Zuyder Bos, bij Hüseyin Baybasin, waarbij volgens hem vertrouwelijke stukken zijn verdwenen. Baybasin is deels in het gelijk gesteld.

Onzorgvuldig

De beklagcommissie zegt dat vast is komen te staan dat Baybasin, toen hij werd weggevoerd bij aanvang van de inspectie, heeft aangegeven dat er vertrouwelijke stukken aanwezig waren. Volgens de commissie had de inspectie daarom in aanwezigheid van Baybasin moeten plaatsvinden. Verder vindt commissie dat door uitspraken van een bewaarster is vast komen te staan dat de cel op ‘onzorgvuldige wijze’ is doorzocht. Baybasin stelde dat de cel overhoop is gehaald, de bewaarster bevestigde dat deels; de directie van de instelling heeft overigens deze vrouw nu overgeplaatst naar een andere afdeling. Verder had Baybasin tijdens de actie ongestoord moeten kunnen bellen met zijn advocaat.

Voor deze drie klachten samen kan Baybasin nu een vergoeding van Justitie van 30,00 euro tegemoet zien.

Vertrouwelijke stukken

De meest pikante klacht van Baybasin was dat er tijdens de inspectie zeer vertrouwelijke stukken zijn ontvreemd. Dit legde de commissie terzijde omdat deze stelling van Baybasin is ‘weersproken’ door de directie van de instelling en niet blijkt uit de reconstructie door Justitie. Baybasin gaat tegen deze uitspraak waarschijnlijk in hoger beroep.

Dit voorjaar zal de advocaat-generaal bij de Hoge Raad concluderen over het herzieningsverzoek van de tot levenslang veroordeelde Baybasin.

Eerdere berichten:

Anatomie van een celinspectie in PI Zuyderbos

Van der Steur wil hervorming telefoontap-bedrijf

Hoogleraar: ‘Manipulatie Baybasin-taps is zeker’

Demmink hield Baybasin persoonlijk in NL (UPDATE)

Bewaarder schopte kip dood in gevangenis