‘Bemiddelaar’ moord Wiels vrij

De vermeende bemiddelaar tussen de uitvoerders en de opdrachtgevers van de moord op politicus Helmin Wiels op Curaçao is vrijgelaten. Hij blijft wel verdachte in de zaak, maar komt na elf maanden voorarrest onder voorwaarden vrij. De vrijlating van Burney 'Nini' Fonseca is een grote klap voor het Openbaar Ministerie.

Volgens de rechter is er geen uitzicht op de afronding van de zaak tegen Fonseca en mag hij het onderzoek daarom in vrijheid afwachten. Fonseca had vrijdag voor zijn vrijlating tegen de rechter gezegd dat hij terug wilde naar zijn vrouw en kinderen en dat hij 'niets te maken heeft met deze zooi'.

Vermeende opdrachtgevers zijn vrij

Met de vrijlating van Fonseca is het onderzoek naar de opdrachtgevers van de moord op Helmin Wiels terug bij af. Justitie zag Fonseca juist als cruciale schakel en hoopte via Fonseca onder meer de voormalige minister van Financiën George Jamaloodin en gokbaas Robbie dos Santos aan de zaak te koppelen.

Jamaloodin en Dos Santos werden eerder opgepakt in de zaak, maar ook zij zijn inmiddels vrijgelaten. De twee zijn net als Fonseca nog wel verdachte in de zaak, maar het lijkt er op dat justitie de zaak niet rond kan krijgen.

Eis: levenslang

Ondertussen is de zaak tegen de uitvoerders van de moord al begonnen. Daarin is een levenslange gevangenisstraf en twintig jaar celstraf geëist.

De hoofdverdachte in de zaak, "Monster" Elvis Kuwas (37) zou ook verantwoordelijk zijn voor de moorden op Raikel Conception in januari 2013 en Lionel Arnaud in juni 2012. Volgens justitie is Kuwas lid van No Limit Soldiers (NLS), een criminele organsiatie uit de wijk Koraal Specht. Kuwas zou tegen familie en zijn echtgenote hebben opgeschept over de moorden en nam hij zelfs een vriendin mee naar een locatie waar hij die moorden heeft gepleegd.