(Bijna) speedboot en wiet gepakt in Friesland

De politie heeft dinsdagochtend in Friesland twee een man een vrouw aangehouden bij invallen in het kader van een onderzoek naar wiethandel en witwassen. Er zijn locaties doorzocht in Menaam, Stiens en Leeuwarden.

Tip

De politie zegt beslag te hebben gelegd op een woning, een loods, wiet, geld, drie auto’s, een quad en tweehonderd kilo illegaal vuurwerk. Bij de politie was een tip binnengekomen dat de aangehouden verdachten zich schuldig zouden maken aan drugshandel. Ook zou geld uit de drugshandel zijn gebruikt om luxe goederen aan te schaffen en op die manier crimineel geld wit te wassen.

Honden

In de woning aan De Stapel in Menaam werd een 44-jarige man aangehouden en een 48-jarige vrouw, de bewoonster. Zij zijn ingesloten voor verhoor. De zoekingen waren gericht op het vinden van drugs, waardevolle goederen en geld, financiële en administratieve papieren en computerapparatuur. De politie heeft bij de actie ook geld- en drugshonden ingezet. Bovendien is expertise ingezet van forensische opsporing, financiële opsporing en digitale opsporing.
Er is ook gezocht in een woning aan de Stienzer Hegedyk in Stiens en een bedrijfspand aan de Toutenburgstraat in Leeuwarden. Daar zijn geen aanhoudingen of inbeslagnemingen verricht.

Wiet

In de woning in Menaam werd een hoeveelheid contant geld gevonden en ongeveer tweehonderd kilo illegaal vuurwerk. In de loods werd een aantal zakken met gedroogde wiet aangetroffen. Ook werd in het kader van misdaad mag niet lonen beslag gelegd op drie auto’s en een quad. Een aangetroffen speedboot is ook in beslag genomen, omdat de herkomst niet kon worden vastgesteld. Maar voordat deze werd afgevoerd, meldde de eigenaar van het vaartuig zich die kon  aantonen de boot zijn eigendom was, waarna het beslag op is opgeheven.