“Bommen”-legger Jumbo staat op camera

De man die zondagavond een explosief plaatste bij een supermarkt van de Jumbo in Groningen staat op beeld van een bewakingscamera. Dat heeft de politie bekend gemaakt. Zondag werd een harde knal gehoord bij een supermarkt aan het Overwinningsplein in Groningen.

Wilhelminakade

Later bleek dat een raam door een projectiel beschadigd is geraakt. Er is een Team Grootschalige Opsporing (TGO) bezig met deze zaak maar ook met een incident in de nacht van 8 op 9 mei bij een Jumbo aan de Wilhelminakade waar een pakket lag. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) vond daarin een explosieve stof die later in de nacht op een veilige locatie tot ontploffing is gebracht. De politie wil niet zeggen om wat voor stof het gaat.

Neergelegd

Onderzoek op het Overwinningsplein leverde in eerste instantie geen resultaat op. Maandag werd duidelijk dat een raam en een kozijn van de Jumbo waren beschadigd door een projectiel. Na bestudering van camerabeelden door personeel van de Jumbo bleek dat een verdachte iets heeft neergelegd bij het bewuste raam, waarna enige tijd later een ontploffing is te zien.

Opsporing Verzocht

Jumbo waarschuwde de politie woensdag. Hierop werd door de forensische opsporing een uitgebreid sporenonderzoek ingesteld. Ook werden de camerabeelden veiliggesteld. Nader onderzoek moet zekerheid geven of beide zaken aan elkaar gelinkt kunnen worden. Het TGO bestaat uit 20 rechercheurs die fulltime aan het onderzoek werken. De politie zegt ‘maatregelen’ te hebben genomen met het oog op de veiligheid in de nachtelijke uren en zoekt getuigen die in één van de twee nachten iets hebben gezien. Komende dinsdagavond zijn de bewuste camerabeelden te zien in Opsporing Verzocht.