Eis drie jaar voor aanrijden Nico V.

De officier van justitie in Alkmaar heeft dinsdag drie jaar onvoorwaardelljk geëist tegen Wim B. (1963) wegens het aanrijden van Nico V. op 15 augustus van dit jaar in Hoorn. De officier taxeert het gebeuren als poging tot moord op V. Het ongeluk gebeurde op de kruising tussen de Liornestraat en de provinciale weg N506 in Hoorn. De zaak is pikant omdat Wim B. de broer is van Bert B., de portier die op 24 jannuari 1996 voor de deur van het Amsterdamse sekshuis Yab Yum werd doodgeschoten.

 

Volgens de officier van justitie probeerde op 15 augustus tussen vijf en zes ’s middags een BMW Z3 met B. aan het stuur Nico V. van de sokken te rijden. Volgens getuigen zwalkte V. enigszins naast het zebrapad en leek hij dronken. Met een sprong wist V. de auto te ontwijken. Hij brak daarbij een middenhandsbeentje.

V. heeft aangifte gedaan en het kenteken van de auto doorgegeven. Die auto bleek een BMW te zijn die op naam van Wim B. staat.

Marjan de Mönnink, advocaat van B., heeft voor vrijspraak gepleit. De Mönnink: ‘Ten eerste staat voor mij helemaal niet vast dat het inderdaad deze BMW is geweest. En verder heeft geen enkele getuige B. herkend als bestuurder, noch een signalement gegeven dat naar hem wijst.’  

De rechter doet over twee weken uitspraak. 

Nico V. heeft een gewelddadige reputatie. Hij was een goed contact van de in 2000 geliquideerde crimineel Sam Klepper en droeg diens kist bij de begrafenis. Om Klepper ‘uit de problemen te helpen’ reed hij eens in acht minuten van Zwaag naar Amsterdam, met een blauw politie-zwaailicht op zijn dak.

V. is ervan verdacht geweest de aanslag op Bert B. te hebben laten uitvoeren. V. zat op dat moment gedetineerd. Hij is niet vervolgd voor de moord op B. Volgens de Misdaadjournalist heeft de familie B. Nico V. altijd verantwoordelijk gehouden voor die moord.

Er was in de jaren negentig onenigheid tussen V. en Bert B. In 1990 heeft V. Bert B. neergeschoten maar deze overleefde dat toen. V. kreeg hiervoor een gevangenisstraf. In 1992 is V. opnieuw veroordeeld, ditmaal voor een mishandeling van B.

V. is in 2003 veroordeeld voor het doodschieten van een 36-jarige Amsterdammer op de avond van Koninginnedag 2002 in het café De Volendammer aan de Hoornse haven na een ruzie. Geen van de vele getuigen wilde aanvankelijk iets verklaren tegen Nico V. Maar deze kreeg ervoor in 2003 niettemin tien jaar cel opgelegd nadat twee vrouwen toch bereid waren te getuigen. 

V. is vrijgesproken van een mislukte moordaanslag op Cor van Hout in 2000 in Amstelveen. 

Op de zitting van dinsdag waren V. noch B. aanwezig. Beiden zijn gedetineerd. Volgens Misdaadjournalist is V. momenteel verdacht van een zware mishandeling van een 60-jarige automobilist waar V. op de fiets een verkeersruzie mee had gehad.