Braziliaanse drugsbaron na 30 jaar gepakt

In Brazilië is zaterdag een van de grootste drugshandelaren van het land gearresteerd, nadat hij tientallen jaren lang uit handen van de politie had weten te blijven.

Aangehouden

Drugsbaron Luiz Carlos da Rocha kon worden gepakt, nadat de politie met 150 agenten was binnengevallen, op 25 verschillende locaties. Ook zijn rechterhand werd aangehouden. In dezelfde actie nam de politie voor miljoenen aan auto’s, vliegtuigen, enkele boerderijen en ander bezit in beslag. Dit meldt de Britse krant The Guardian.

Geest

De operatie kreeg de naam ‘Spectrum’ mee, wat ‘geest’ betekent in het Latijn, omdat de drugsbaas lang ongrijpbaar bleef. De Braziliaanse politie was al 30 jaar op zoek naar Da Rocha, die steeds handig uit handen van de autoriteiten wist te blijven. ‘Hij leefde discreet en in de schaduw’, lichtte een politieman toe. Da Rocha onderging daarvoor zelfs plastische chirurgie, en leefde onder een andere naam: Vitor Luiz de Moraes. De politie kon hem identificeren aan de hand van oude foto’s, die ze vergeleek met het uiterlijk op het valse identiteitsbewijs dat ze aantrof in het huis waar hij werd aangehouden.

Wit

De drugsbaron verdiende met de productie en handel in cocaïne vanuit Zuid-Amerika naar Europa en de Verenigde Staten, tegen de 90 miljoen euro. Hij zou handelaren van drugs in grote delen van Sao Paulo en Rio de Janeiro hebben bevoorraad. Da Rocha had zijn haar een tijd wit geverfd, wat hem de bijnaam ‘withoofd’ opleverde. Zijn organisatie werkte met een eigen leger, dat veel geweld gebruikte. In de Braziliaanse media wordt gespeculeerd dat de drugsbaas maar liefst 50 jaar gevangenisstraf zou kunnen krijgen.