Cijfers: politie zet meer undercoveragenten in

Uit nieuw geopenbaarde gegevens blijkt dat de Nederlandse politie veel vaker dan voorheen werkt met undercovers. Het Algemeen Dagblad heeft cijfers hierover te pakken gekregen na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur.

Werken Onder Dekmantel

Die inzet vindt niet alleen plaats in moord- en drugszaken en mensenhandel. Ook bij relatief lichtere vergrijpen als fraude, afpersing en witwassen komt het vaker voor. De afdeling WOD (Werken Onder Dekmantel) regelt de inzet van undercoveragenten. In de jaren 2011, 2012 en 2013 is het middel respectievelijk 55, 82 en 68 keer ingezet. In 2004 vonden 31 undercoveroperaties plaats. Cijfers van andere jaren zijn niet voorhanden.

Het Algemeen Dagblad schrijft niet of er gegevens zijn over de mate van succes waarmee het middel is ingezet.

Opnames

Voorbeelden van zaken waarbij undercovers zijn ingezet: de moord op Vivica Spong, de moordzaak van Heidy Goedhart uit Kaatsheuvel en een groot onderzoek naar cocaïnehandelin de Rotterdamse haven door onder meer Dennis van den B..

Advocaten vinden dat de methode slecht controleerbaar is voor de rechtbank. Advocaat Arthur van der Biezen pleit voor de verplichting voor de politie opnames te maken van gesprekken tussen undercovers en verdachten. Geregeld komt het voor dat undercovers belastende uitspraken van verdachten verbaliseren die deze ontkennen te hebben gedaan. Ook is zonder opname niet toetsbaar of politie infiltranten zich schuldig hebben gemaakt aan uitlokking.