‘Conflict binnen PI Vught tussen directie en OR’ (UPDATE)

Volgens een anonieme medewerker van de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught is Lau Geeraets zeker drie keer gecontroleerd. Toch wist hij bij zijn overplaatsing naar de EBI 300 pillen mee te nemen. Crimesite kreeg – net als De Telegraaf –  anonieme informatie van een medewerker toegespeeld. 

Door @Wim van de Pol

Volgens die informatie had Geeraerts – die in april zelfmoord pleegde met pillen in de EBI – bij zijn overplaatsing van de gevangenis in Limburg naar Vught bij vertrek al 300 slaappillen door de beveiliging gekregen. Bij zijn toegang tot de penitentiaire inrichting van Vught is Geeraets gecheckt door de visitatie, waar onderzoek plaatsvindt aan lichaamsholtes, en de medische dienst.

Unit 5

De EBI is een aparte afdeling (Unit 5) op het grotere terrein van de PI Vught, waar ook andere gevangenisafdelingen met andere regimes gehuisvest zijn. Geeraerts zou na de controle in de PI Vught pas zijn overgeplaatst naar Unit 5. Volgens protocol moet hij daar opnieuw zijn gevisiteerd en onderzocht. Ook daar slipten de pillen er kennelijk doorheen. Eerder meldde de NOS dat Geeraets de pillen hebben binnengesmokkeld in een medisch apparaat om apneu (een slaapstoornis) tegen te gaan.

Per brief

De directeur van de PI in Vught, Hans Huizer zou, volgens de anonieme informatie, na de zelfmoord van Geeraets het hoofd van de ondernemingsraad bij zich hebben ontboden. De boodschap was dat deze werd ‘verboden’ over de hoeveelheid pillen te praten met de directeur Gevangeniswezen op het ministerie in Den Haag. Maar volgens de informant heeft de voorzitter van de ondernemingsraad de directeur in Den Haag toch per brief op de hoogte gesteld.

Conflict

Daarop zou Huizer op zijn beurt in Den Haag zijn ontboden om uitleg te geven. Intern zou een en ander hebben geleid tot een groot conflict binnen de PI tussen Huizer en het hoofd van de ondernemingsraad. Volgens de informant voelt het personeel in de PI zich al langer niet prettig en heeft het gevoel ‘op de tenen’ te moeten lopen door het ‘dictatoriale bewind’ van Huizer. Velen zouden zich daarom hebben ziek gemeld. De informant:

Als je de bevelen van Huizer niet opvolgt word je één of meerdere salarisschalen naar beneden gezet, een functie omlaag geplaatst of in het ergste geval, als je niet meer voldoet aan zijn “doofpotcultuur”, ontslagen.

Aldus de informant. Volgens hem/haar heeft de EBI ‘een groot veiligheidsprobleem’ en verbergt directeur Huizer nog meer misstanden binnen de PI Vught. En zullen er nog meer verhalen over naar buiten komen, zegt de bron.

Geen ijzerzagen

In de Tweede Kamer heeft dinsdagmiddag de minister van Justitie gezegd dat in de EBI geen ijzerzaagjes naar binnen zijn gesmokkeld maar metalen plaatjes in schoenen waarop kartels waren aangebracht. Volgens de minister kunnen die niet gebruikt worden om te ontsnappen en het is ook niet mogelijk om iemand er dodelijk mee te verwonden.

Alle berichten over Lau Geeraets. Alle berichten over de EBI.