DEA pakt bitcoin-miljonair aan

De Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA) hebben een aantal grote bitcoin-handelaren opgepakt op verdenking van witwassen van drugsgelden in een onderzoek van de openbaar aanklager in het Southern District van New York. Het gaat om Robert Faiella, alias BTCKing, een Bitcoin-wisselaar en Charlie Shrem (24), de directeur van BitInstant. Ze zouden op handelsite Silk Road hebben geassisteerd bij drugshandel op het internet omdat ze hadden moeten weten de bitcoins hiervoor werden gebruikt.

700.000 euro

Shrem werd zondag aangehouden op het internationale vliegveld van New York. Hij en Faiella hebben volgens de DEA ongeveer ter waarde van 700 duizend euro aan drugsgeld in bitcoins hebben witgewassen via Silk Road, overigens zonder dat ze zelf contact hadden met drugshandelaren. Volgens de aanklager was Shrem er zich van bewust dat de virtuele munten bedoeld waren voor de aanschaf van drugs.

Underground

Shrem is er ook van verdacht een illegale methode voor geldtransacties te hebben opgezet. Silk Road werd eind vorig jaar door de FBI opgerold. De onzichtbare handelsplek op het underground-internet, werd ook wel de illegale e-Bay voor drugs genoemd. Drugs konden er aan de man worden gebracht zonder dat d verkoper te traceren was.

Lees hier meer over de zaak. De site van Bitinstant is offline. Hier meer over de handel in bitcoins.