Dit is het bewijs tegen de oprichter van Silk Road

Komende maand start het proces tegen Ross Ulbricht, de vermeende oprichter van de online zwarte marktplaats Silk Road. Op het platform werd volop gehandeld in drugs, wapens, illegale identiteitsbewijzen en huurmoorden. De Amerikaanse justitie is van plan om Ulbricht alle transacties aan te rekenen, omdat hij de beheerder van de website was.

Dat meldt de website Dailydot, dat het bewijsmateriaal heeft ingezien.

Justitie zal er het meeste belang bij hebben om te bewijzen dat Ross Ulbricht degene is achter Dread Pirate Roberts, het pseudoniem van de oprichter van Silk Road. In de dossiers is onder meer een lijst van posts op het forum van Silk Road. Op basis van tijdstippen kan mogelijk worden vastgesteld dat Dread Pirate Roberts in San Francisco woonde; de woonplaats van Ulbricht.

Ook zijn er enkele privéberichten van Dread Pirate Roberts als bewijsmateriaal, die mogelijk meer inzicht geven in de identiteit van de Silk Road-oprichter. Mogelijk zijn er ook privéberichten aan een undercoveragent gestuurd. De politie heeft ook transcripten van chatgesprekken van Dread Pirate Roberts en andere gebruikers van Silk Road.

Ingelogd tijdens arrestatie

De politie heeft bovendien foto’s waarop Ulbricht is te zien in een internetcafé en een bibliotheek waar hij regelmatig op internet zat. De politie hield hem in de bibliotheek aan toen hij op Silk Road was ingelogd. Justitie heeft daarnaast een lijst op het moment dat Dread Pirate Roberts op Silk Road inlogde. Waarschijnlijk komen die overeen met de tijdstippen waarop Ulbricht achter de openbare computers zat.

Op het moment van de arrestatie was Ulbricht bovendien op Silk Road ingelogd als Dread Pirate Roberts, net als op een chatprogramma. Op de laptop van Ulbricht staan verscheidene ‘chatlogs’, waarin gesprekken zijn opgeslagen, en spreadsheets over de financiën rond Silk Road.

Justitie heeft zelfs e-mails uit 2009 in handen; twee jaar voordat Silk Road daadwerkelijk werd opgericht. Het gaat om e-mails met ene ‘Arto’. Mogelijk gaat het om Arto Bendiken, een activist die Ulbricht meerdere keren publiekelijk heeft verdedigd sinds zijn arrestatie.

Nederlandse dealer

Daarnaast is er een lijst met in beslag genomen drugs die via Silk Road is verhandeld. Op basis van de dossiers kan worden verwacht dat justitie enkele grote drugsvangsten gaat uitlichten die via Silk Road werden verhandeld. Het is niet in alle gevallen duidelijk van wie de drugs afkomstig is, maar dat maakt justitie niet uit: ze werden via Ulbricht’s platform verhandeld dus die is medeverantwoordelijk, zo is de beredenatie.

Een deel van de onderschepte drugs is verkocht door Maikel ‘SuperTrips’ S. uit Woerden, die werd gezien als de grootste online drugsdealer. Op de afbeelding hiernaast (klik voor vergroting) is een deel van het overzicht van de in beslag genomen drugs te zien, die zijn onderschept op het vliegveld Chicago O’Hare. Het gaat in alle drie de gevallen om drugs van ‘SuperTrips’. Hij stuurt soms een boodschap mee, zoals op een onderschept pakje LSD. Volgens de Amerikanen stond er: ‘Prettice kerstdagen’.

Privéberichten

Daarnaast is er een lijst met aangeboden spullen, waaronder juwelen, een pillenmachine en vuurwapens.

De Amerikaanse opsporingsdiensten hebben undercoveragenten ingezet, die drugs kochten van de dealers op Silk Road. In de overzichten van het bewijs staan twee bewijsstukken die worden aangeduid als ‘UC purchase’; undercover aankopen. Op basis daarvan kan justitie een beeld neerzetten hoe de verkoop in praktijk ging.