Dode na schoten in Amsterdam-Oudwest (UPDATE)

In Amsterdam is woensdagochtend kort na middernacht bij een tramhalte een 25-jarige man uit Zaanstad doodgeschoten. Het slachtoffer lag naast een auto op de hoek van de De Clerqstraat en de Bilderdijkstraat. Hij is een bekende van de politie. 

(beeld twitter)

Scooter

Ooggetuigen spraken van zeven schoten, anderen van vijftien schoten. De schietpartij vond plaats rond 00.15. Omstanders zeiden dat twee jongens op een scooter in westelijke richting, naar stadsdeel De Baarsjes, wegreden. Dat komt overeen met wat een getuige tegen AT5 heeft gezegd over een scooter die hem inhaalde op de Bellamystraat. Twee mannen in het zwart zaten op een driewielige motorscooter: ‘De man achterop had een geweer vast, de loop stak ongeveer 25 centimeter uit. We hebben direct de politie gebeld, die wist toen al dat er een schietpartij was geweest.’

Helm

‘Een man met een helm op kwam aanlopen met een automatisch wapen en schoot op de bestuurder van de auto’, zei een andere getuige tegen AT5. Het is nog onduidelijk of het slachtoffer zelf uit de auto is gestapt of door de daders uit de auto is getrokken. Bij het schieten zijn ook geparkeerde auto’s en een voorbijrijdende tram geraakt. Er zijn geen andere personen gewond geraakt. De politie heeft getuigen gesproken spreken over een tweede persoon die in de auto van het slachtoffer zat. Het onderzoeksteam roept deze persoon op zich te melden.

‘Onschuldig slachtoffer’

Revu schrijft dat het slachtoffer een automobilist was die in de De Clerqstraat op groen licht wachtte en door stom toeval werd geraakt. Revu baseert zich op bezoekers van shishalounge ‘Village’ in dezelfde straat. Volgens deze getuigen liepen kort voor de moord twee mannen met motorhelmen het café binnen. Het zou gaan om ’twee negroïde mannen’. Eén man had aan kalashnikov bij zich de ander een pistool. Ze liepen doelgericht naar een specifiek tafeltje. Luid schreeuwend zouden de mannen hebben gevraagd naar een bezoeker die even daarvoor vertrokken was.

Schoten

Een bezoeker van het waterpijpcafé zou daarop van achter uit de zaak het vuur hebben geopend. De twee gehelmde mannen zouden weg zijn gevlucht en daarbij hebben geschoten. Kogels vlogen alle kanten op. De automobilist zou zijn uitgestapt en door een verdwaalde kogel zijn geraakt. Aldus getuigen tegen Revu.

De politie noemt dat scenario inmiddels ‘niet aannemelijk’.