Donald Groen over Bram Moszkowicz

De Amsterdamse crimineel en handelaar in zeldzame klokken, Donald Groen, doet deze week in Panorama een boekje open over zijn avonturen met de gevallen advocaat Bram Moszkowicz. ‘Als ik er niet was geweest dan leefde Bram niet meer.’

Dochter

Groen spande een civiele procedure aan tegen zijn voormalige advocaat Moszkowicz om in totaal 35.000 euro terug te krijgen. Cash, die hij uitleende aan Moszkowicz, naar diens zeggen om personeel te betalen en voor een ziekenhuisrekening van zijn dochter.

Mink

Groen leerde Moszkowicz kennen in 2005 toen Groen enkele dagen vastzat in de zaak van de bomaanslag op Jaap van der Heiden (1993) in Alkmaar, waar zijn jeugdvriend Mink Kok vanaf dat jaar ook (onsuccesvol) voor werd vervolgd. Het begon al goed. Moszkowicz wilde eerst 25.000 hebben van Groen om de voorgeleiding bij de rechter-commissaris te doen. Maar Bram verscheen niet, wel een stagière, namelijk een strak in het pakje zittende Nienke Hoogervorst. Ze had als grapje een klein sleutelhangerpoppetje meegenomen. Zo was Bram toch een beetje aanwezig.

Vrindschapsband

In het Panorama-interview wordt niet duidelijk hoe na dit slechte begin toch een kennelijk goede relatie tussen Groen en Moszkowicz werd aangeknoopt. In ieder geval: het leidt ertoe dat Groen een paar horloges en sieraden voor Moszkowicz verkoopt en er een ‘soort van vriendschapsband’ tussen de twee tot stand komt. In 2007 verzocht Moszkowicz in dat kader aan Groen of deze er niet voor kon zorgen dat Quote-hoofdreacteur Jort Kelder, die Moszkowicz maffiamaatje noemde, een pak rammel
kan krijgen. Groen ging daar niet op in.

Oor

Volgens Groen behandelde de advocaat personen uit het criminele circuit (‘niet de eerste de besten’) onder de maat, volgens het wervende recept: ‘geef mij maar 25.000 dan haal ik je er wel uit’. Hij heeft volgens Groen mensen ‘bedonderd met geld.’ Vermetel gedrag in dat milieu, maar ja ‘Bram leeft bij de dag’. Groen:

Wat ik heb meegemaakt met deze man. Dat hij aan zijn oor uit zijn kantoor werd getrokken door iemand. Ik zeg je eerlijk: als ik er niet was geweest dan leefde Bram niet meer.

Middelburg

Moszkowicz toonde zich erkentelijk. Hij zei volgens Groen: ‘Je hebt meermalen mijn leven gered. Mocht er ooit wat gebeuren met je, dan mag je mij nooit of te nimmer betalen, zei hij tegen me.’

Toen Groen in 2011 vast kwam te zitten kwam Moszkowicz in achttien maanden tijd twee keer bij Groen langs, die nogal afgelegen was gedetineerd, in de Torentijd in Middelburg. Moszkowicz maakte volgens Groen van één van deze gelegenheden (‘een half uurtje’) gebruik te vragen of Groen nog 5000 euro kon missen (‘Terwijl ik dus al meer dan een jaar in dat fokking Middelburg zat.’) Later bleek dat een bekende van Groen buiten diens medeweten uit behulpzaamheid toevallig al 5000 voor Groen aan Moszkowicz had doorgeschoven. Toen was er iets gebroken, zegt Groen.

Meer in de papieren Panorama.

Zie ook:

Moszkowicz heeft geldschieter voor Donald G.

‘Moszkowicz had meerdere problemen’

Moszkowicz moet getuigen in zijn eigen zaak

Persoonlijk faillissement Moszkowicz aangevraagd