Eis: 3 jaar voor uitbuiting jongens

Een officier van justitie van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie heeft donderdag voor de Dordtse rechtbank drie jaar gevangenisstraf geëist tegen drie verdachten voor seksuele uitbuiting van vele Roemeense jongens.

Tientallen

De drie vervulden volgens het OM ieder afzonderlijk een rol als pooier van vermoedelijk tientallen jonge jongens. Zij moesten in Limburg als escort in de prostitutie werkten. Donderdag diende alleen de zaak tegen een 60-jarige man uit Vaals. De zaken tegen twee andere mannen uit Geleen en Maastricht worden volgende week door de rechtbank behandeld.

Verborgen

Afgeluisterde telefoongesprekken en observaties gaven in 2011 en 2012 zicht op de verdachten. Daarna hoorde de politie een groot aantal getuigen in Maastricht en in Roemenië. Volgens het OM speelt deze vorm van mensenhandel zich nog meer dan vrouwenhandel af in het verborgene. De officier van justitie:

Bedacht moet worden dat er homoseksuele ontmoetingen zijn, waarbij klanten een dubbelleven leiden en groot belang hebben bij de verborgenheid. Ook in deze zaak zijn we gestuit op ogenschijnlijke hetero klanten met vrouw en kinderen die tegelijkertijd vaste bezoeker waren van gay sites en jongensprostituees.

Taboe

Volgens het OM staan ook de jongens zelf niet te trappelen om hun verhaal bij de politie te vertellen. ‘Niet alleen vertrouwen ze de politie niet. Vaak weet hun familie niet wat voor werk ze precies in Nederland doen. Of het wordt genegeerd, omdat er op homoseksualiteit in het thuisland nog altijd een taboe rust’, aldus de officier van justitie:

De pooiers vinden dat zij op een haast vaderlijke manier goed voor de jongens hebben gezorgd door hen onderdak en eten aan te bieden. En bovendien is het allemaal niet zo erg, want ze willen het zelf. Ze zijn allemaal gek op seks en zo vreselijk is het niet om af en toe met de “baas” te moeten slapen.

Matrassen op de grond

De Roemeense jongens woonden bij de verdachte in huis, sliepen op matrassen op de grond, moesten tot middernacht wakker blijven om beschikbaar te zijn voor klanten en moesten alles doen wat de klanten vroegen. Een groot gedeelte van hun verdiensten moesten de jongens afstaan aan de verdachten. Een van de jongens die maar weinig klanten had, omdat hij niet zo knap was, moest ook het huis schoonmaken en een krant rondbrengen. Aldus het Openbaar Ministerie.

Politieman

Een van de klanten, die zowel zakelijk als privé bij de verdachte over de vloer kwam, was een politieman. Ook hij maakte gebruik van de seksuele diensten van de jongens. De jongens zouden het prachtig hebben gevonden als de politieman in uniform kwam. Volgens de verdachte mocht hij met korting met een jongen mee, als vriendendienst.

De verdachte is volgens het OM een harde pooier bij wie het maar om twee dingen ging: geld en seks. De offcier: ‘Hij leeft in zijn eigen wereld en voelt zich onbegrepen. De ellende en de schade van de slachtoffers ziet hij niet en weigert hij te zien’.

De rechtbank doet eind mei uitspraak.