Eis: tot 2 jaar voor schoppartij grensrechter

Tegen zes voetballers die worden verdacht van doodslag op grensrechter Richard Nieuwenhuizen is tot 2 jaar jeugddetentie geëist. Tegen een 51-jarige vader van een van de voetballers eiste de officier van justitie 6 jaar gevangenisstraf. Zeven van de in totaal acht verdachten zouden schuldig zijn aan de dood van Nieuwenhuizen, zegt het OM. Een verdachten komt vrij omdat hij alleen schuldig zou zijn aan openlijk geweld.

De grensrechter werd op 2 december op een voetbalveld in Almere in elkaar geschopt. Een dag later overleed hij. Volgens de aanklager staat vast dat de grensrechter onderuit is gehaald met een tackle, waarna hij is geschopt tegen onder meer zijn hoofd en nek.

De grensrechter is opgestaan en weggerend, maar hij is daarop weer tegen de grond gewerkt en mishandeld. Volgens het OM zijn de schoppen tegen zijn hoofd en nek de oorzaak dat hij is overleden, en niet een lichamelijke afwijking.

 

Tegen een van de verdachten is 12 maanden jeugddetentie geëist, waarvan 2 maanden voorwaardelijk. Hij is jonger dan de overige verdachten en zou ook deels verantwoordelijkheid hebben genomen. De andere verdachten deden dat niet en moeten 2 jaar de cel in, waarvan 6 maanden voorwaardelijk.

Een verdachte komt vrij omdat hij niet betrokken was bij de schoppartij bij Nieuwenhuizen, maar geweld zou hebben gebruikt tegen de keeper van de tegenpartij.

 

Het OM gelooft dat de verdachten niet de bedoeling hadden om de grensrechter dood te schoppen, maar dat ze wel dat risico namen.