El Chapo weer opgepakt (UPDATE)

De leider van het Sinaloa-drugskartel Joaquin Guzmán, alias ‘El Chapo’, is vrijdag weer opgepakt. Dat meldde de Mexicaanse president vrijdagavond op zijn twitteraccount

El Chapo was een half jaar geleden op spectaculaire wijze ontsnapt uit de meest zwaarbewaakte gevangenis van Mexico. Hij is afgelopen nacht overgebracht naar naar de extra beveiligde gevangenis Altiplano in Toluca.

Hij werd vrijdag opgepakt door mariniers in de kustplaats Los Mochis in de deelstaat Sinaloa, waar hij oorspronkelijk vandaan komt. Dat gebeurde na een schotenwisseling waarbij volgens het Mexicaanse leger vijf bendeleden om het leven kwamen en zes anderen werden gearresteerd. De mariniers namen ook nog verschillende vuurwapens, twee pantservoertuigen en een granaatwerper in beslag.

Guzmán probeerde nog via een rioolbuis weg te komen. Toen hij op straat een auto aan het stelen was werd hij aangehouden. Het huis in Los Mochis lag al een maand onder observatie.

Guzmán, leider van het beruchte Sinaloa-kartel, verdween op 11 juli 2015 via een tunnel van anderhalve kilometer lang. Na de ontsnapping van El Chapo werden zeven gevangenismedewerkers gearresteerd. Zij waren verantwoordelijk voor de bewaking van de cel van de Mexicaanse drugsbaas. Het duurde 18 minuten voordat zij ontdekten dat El Chapo was ontsnapt, terwijl er een bewakingscamera in zijn cel hing.

El Chapo was al eens eerder op ingenieuze wijze uit de gevangenis ontsnapt, toen hij zich in een wasmand had verstopt. Hij wist toen dertien jaar uit handen van de politie te blijven.

Eerdere berichten onder andere over de spectaculaire ontsnapping hier:

Gehamer uit cel El Chapo

Laatste beelden van El Chapo