FBI geeft beeld mega-kunstroof vrij

De Amerikaanse opsporingsdienst FBI hoopt met de publicatie van korrelige videobeelden één van dre grootste kunstroven aller tijden oplossen. In 1990 ontvreemden onbekenden doeken van onder meer Rembrandt en Vermeer uit het Isabella Stewart Gardner Museum in Boston.

Bewaker

De FBI gaf donderdagmiddag een video vrij waarop te zien is hoe op 18 maart 1990 een bewaker rond middernacht een man via een achteringang binnenlaat. Dat gebeurde een etmaal voor de roof, waarbij een reeks doeken van onschatbare waarde spoorloos verdwenen. Een indicatieve schatting is dat er ter waarde van 500 miljoen dollar aan schilderijen verdwenen.

Agenten

De roof vond plaats in de vroege ochtend. Twee als agenten verklede mannen werden binnengelaten door bewakers. De “agenten” zouden de bewakers hebben overmeesterd – ze werden uren later in de kelder gevonden, vastgebonden met ducttape. De rovers namen dertien kunstwerken mee, onder meer Christus in de storm op het meer van Galilea van Rembrandt, Het concert van Johannes Vermeer en Bij Tortoni van Edouard Manet. In het museum nu nog de lege lijsten van de schilderijen.

Verjaard

De zaak is verjaard maar de FBI wil alles op alles zetten om de doeken terug te krijgen. Een nu 79-jarige man wordt vervolgd voor illegaal wapenbezit. In zijn woning hebben rechercheurs politieuniformen en een handgeschreven lijst met de gestolen werken gevonden. De verdachte ontkent elke betrokkenheid bij de kunstroof.

Tip

Op de video is ook een auto te zien die was geparkeerd aan de achterzijde van het museum en een schimmig beeld van een van de daders. De FBI hoopt informatie te krijgen over deze persoon of de auto. Wie een tip geeft die de doeken in goede staat boven water brengt kan een beloning van 5 miljoen dollar tegemoet zien.

Zie ook:

FBI kent kunstrovers mega-roof