FIOD doet groot onderzoek fraude windenergie

De FIOD heeft dinsdag doorzoekingen gedaan in een groot onderzoek naar grootscheepse oplichting en fraude met beleggingen in windmolenparken en vastgoed. De actie richt zich op de beheerders van de websites Hollandsche Wind en Noordenwind. Drie personen zijn aangehouden.

Failliet

Hollandsche Wind was gevestigd in een monumentaal kantoorpand aan de Utrechtseweg in Oosterbeek. In februari werden de bedrijven achter die sites al failliet verklaard. Heel veel vooral kleine beleggers waren hun geld kwijt.

Er is nu een strafrechtelijk onderzoek gaande. Er zijn zoekingen gedaan in verricht in vier woningen in Zutphen, Steenderen, Hengelo en Terschuur en ook in vijf bedrijfspanden in Amersfoort , Den Haag, Lelystad en Arnhem. Er is beslag gelegd op meerdere auto’s.

Eind 2016 en in februari 2017 werd er door de FIOD en het Openbaar Ministerie al beslag gelegd op bankrekeningen en onroerend goed in dit onderzoek met een geschatte waarde van meer dan 3 miljoen euro.

100 ambtenaren

Bij de actie waren ca. 100 ambtenaren betrokken. Het onderzoek staat onder leiding van het functioneel parket en is in samenwerking met de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het strafrechtelijk onderzoek gaat om fraude met beleggingen in windmolenparken en vastgoed. Het fraudebedrag wordt op dit moment op meer dan 8 miljoen euro geschat door de FIOD. Maar onderzoek naar de totale omvang van de fraude wordt nog voortgezet.

Het onderzoek is gestart na aangiften van diverse banken. Zij zagen grote onverklaarbare stortingen op bankrekeningen en meldden dit bij de FIOD.

Morvan Capital

Volgens de websites van de beleggingsproducten met de namen Hollandsche Wind en Noordenwind wordt het ingelegde geld geïnvesteerd in windmolenparken en vastgoed. Hierbij worden aan investeerders hoge rendementen beloofd. Het vermoeden is echter dat het ingelegde geld anders besteed wordt dan beloofd en dat het hier om beleggingsfraude gaat. Verdachten zouden inmiddels nieuwe beleggingsproducten uitgeven onder de naam Morvan Capital en Bright Invest.