Groter aanbod zwarte markt na sluiting Silk Road

De digitale zwarte marktplaats Agora heeft de plaats van Silk Road, dat vorig offline werd gehaald, volledig overgenomen. Sterker nog, Agora is nu groter dan Silk Road ooit was. Op de platformen kan anoniem worden gehandeld in bijvoorbeeld drugs, vuurwapens en huurmoorden.

Silk Road was jarenlang veruit de grootste zwarte digitale marktplaats. Toen de FBI met een undercoveractie Silk Road wist op te rollen en de vermoedelijke oprichter arresteerde, dachten de Amerikaanse autoriteiten de digitale zwarte handel een zware slag te hebben toegebracht.

Meer aanbod dan ooit

Maar al snel maakte Silk Road een doorstart en groeiden tientallen andere platformen waarin in illegale waar gehandeld kan worden. Volgens een onderzoek waarover technologieblad Wired schrijft, is er meer aanbod dan ooit.

Silk Road biedt meer goederen aan dan voor de sluiting, en Agora is nog sneller gegroeid. Daarop staan 16.137 producten aangeboden, zo'n 200 aanbiedingen meer dan op het huidige Silk Road en een paar duizend meer advertenties dan op Silk Road voor het werd opgerold. Vier maanden geleden stonden er nog geen 7.500 producten op Agora.

Silk Road in problemen na hack

De digitale zwarte marktplaatsen zijn over het algemeen alleen via het Tor-netwerk bereikbaar, waarmee je relatief anoniem kunt internetten. De transacties vinden plaats via Bitcoins, waardoor de geldstromen moeilijk zijn na te gaan voor de politie. De sites worden niet geïndexeerd door zoekmachines als Google of Yahoo, maar bevinden zich in het 'darknet'.

'Net als op de rest van het internet, gaan gebruikers heel snel naar nieuwe diensten in plaats van de producten en websites die oud voordoen', zegt een van de onderzoekers. 'Misschien is die tijd nu gekomen voor Silk Road.' Waarschijnlijk heeft dat te maken met een hack van Silk Road 2.0 in februari, waarbij bitcoins werden buitgemaakt ter waarde van 2.7 miljoen dollar. Ook andere concurrenten van Agora zijn gehackt.

Lees ook:

Meer drugshandel via internet na sluiting Silk Road

Nederlandse Silk Road-dealer sluit deal

Zoekmachine laat je zoeken naar drugs en wapens

Oprichter online zwarte markt wil bitcoins terug