Hoe het OM een miljoenenbedrijf kapot maakte

Je zou de rechtszaak tegen Stijn Flapper en de broertjes Gregoire bijna vergeten. De drie baatten online kansspelen uit en wasten zogenaamd miljoenen aan drugsgeld wit. Hiervan is niks gebleken maar de rechtszaak sleept nog voort.

Door @Wim van de Pol

Het drietal werd in 2013 afgeluisterd, aangehouden, ruim vijf maanden vastgezet en in de media middels een ronkend persbericht afgeschilderd als witwassers van crimineel geld. Mogelijk komt er in 2017 een einde aan de zaak bij de rechtbank, maar dan kan er nog een jaren durend hoger beroep volgen.

De miljoenenbusiness van de verdachten is naar de maan. Bijkomende kosten: zeker vijf jaar intensieve jurdische bijstand.

Ten onrechte buiten spel

Verdachten van witwassen van drugsgeld zijn ze allang niet meer. Ook is duidelijk dat hun online kansspelen niet verschilden van die van hun concurrenten. Ze deden precies wat andere casinobedrijven – die worden gedoogd – ook deden op de Nederlandse onlinemarkt. Het bedrijf van Stijn Flapper ontving zelfs brieven van de Kansspelautoriteit waarin werd bevestigd dat het zich netjes hield aan de criteria die waren opgesteld om niet strafrechtelijk te worden vervolgd.

Het gerechtshof in Amsterdam stelde in een recent arrest, net als andere rechters, dat online kansspelen in Nederland worden gedoogd, in afwachting van een wettelijke regeling waarbij vergunningen worden verleend. Het hof oordeelde dat aanbieden zonder vergunning, gelet op maatschappelijke ontwikkelingen ‘niet strafwaardig’ of illegaal is.

Al voor dat de Nederlandse Kansspelautoriteit (KSA) in 2012 begon te functioneren waren er al plannen voor een wettelijke regeling en werd er al gedoogd. Een wettelijke regeling is er nu nog steeds niet. Een rechtbank tikte de Staat recentelijk op de vingers omdat de Nederlandse Lotto ten onrechte wel een vergunning kreeg en buitenlandse aanbieders ten onrechte buitenspel zijn gezet.

Dus: online een kansspel aanbieden zonder vergunning is verboden, maar de rechter vindt dat buitenlandse aanbieders toch ten onrechte buitenspel zijn gezet.

En Stijn Flapper c.s. worden strafrechtelijk vervolgd. Snapt u het nog?

Boete

Terug naar hun zaak. Miljoenen werden er door hen tot 2013 inderdaad verdiend, net als door anderen. En eigenlijk gedroegen ze zich precies als die anderen, namelijk volgens de regels van het gedoogbeleid die onder toenmalig staatssecretaris Fred Teeven waren opgesteld. Als ze toch buiten het boekje waren gegaan hadden ze een boete moeten krijgen van de Kansspelautoriteit. Waarom kregen ze dan toch een strafzaak in de nek?

Eigenlijk moet na ruim drie jaren de conclusie zijn dat het Openbaar Ministerie een foutje heeft gemaakt door hen voor witwassen van drugsgeld aan te klagen. En fouten geeft het OM niet toe.

Ballon

Wat nu als hoofdzaak nog resteert op de dagvaarding in de slepende rechtszaak is de verdenking dat ze de ultimate benificial owner (UBO in jargon, de partij die de winst incasseert) hebben willen verhullen. Ze hadden (volgens het OM) ‘ondoorzichtige’ bedrijvenstructuren.

Maar twee grotere spelers – die nu nog steeds op de Nederlandse markt opereren – wordt niets in de weg gelegd, terwijl hun UBO een vennootschap op Curaçao is waarvan niemand weet wie de winst opstrijkt. Ook van andere buitenlandse bedrijven is dat bepaald onhelder. Flapper c.s. bleven gewoon bereikbaar in de regio Eindhoven.

De ballon van het OM is leeggelopen maar de handdoek wordt niet in de ring gegooid. Stijn Flapper en de broertjes Gregoire moeten geduld hebben. De inhoudelijke behandeling wordt niet voor medio 2017 verwacht.

Zie ook:

Rechtszaak online gokken ingehaald door markt (UPDATE)

‘Willekeur bij aanpak online gokmarkt’

Gok-tweetal op vrije voeten (UPDATE)

Advocate vast in witwaszaak