Holleeder fluitend achter een kamerscherm

Willem Holleeder liep even na 10.00 door een stampvolle zaal van de rechtbank van Amsterdam naar zijn advocaat Stijn Franken. Fluitend nam hij plaats op de verdachtenbank, achter een kamerscherm. Dat scherm maakte het Holleeder en mensen op de publieke tribune onmogelijk om oogcontact te hebben.

Door @Wim van de Pol

Het scherm was neergezet op verzoek van het Openbaar Ministerie. Volgens een woordvoerder is het scherm geplaatst ‘om uit te sluiten dat Holleeder contact heeft met de buitenwereld. Om dezelfde reden is hij ook in de EBI in Vught geplaatst.’ Het Openbaar Ministerie hield de rechtbank voor dat hem vooralsnog drie feiten tenlaste worden gelegd: uitlokking van de moorden op Kees Houtman en Thomas van der Bijl en lidmaatschap van een criminele organisatie die actief was tussen 2002 en 2006, bestaande uit Dino Soerel, Ali Akgün, Fred Ros, Peter la Serpe en Jesse Remmers.

Samenhang

Het bewijs ziet het OM vooral in de verklaringen van Peter la Serpe, Fred Ros, Q5, Hidir K. en de achterbankgesprekken die Willem Endstra met de recherche voerde kort voor zijn dood. Volgens de officier van justitie Joris Beliën en Sabine Tammes versterken deze verklaringen elkaar en hangen ze onderling samen. In mei gaat de rechter-commissaris tien getuigen horen.

Leestijd

Stijn Franken, advocaat van Willem Holleeder zal niet aan die verhoren deelnemen omdat hij zegt onvoldoende tijd te hebben gehad om het dossier voldoende door te nemen. Hij moet het grootste deel van het Passage-dossier over de moorden op Houtman en Van der Bijl lezen. Dat zou in theorie al veel meer dan een jaar leestijd vormen. Alleen al naar aanleiding van de verklaringen van Fred Ros zijn er 19 ordners. Franken vindt de door hem gevraagde negen maanden meer dan billijk. Hij zegt zich niet voldoende te kunnen voorbereiden op de komende verhoren. Franken: ‘minder kwaliteit gaat ten koste van recht op eerlijk proces van Holleeder en gaat ten koste van de waarheidsvinding.’

Meer moorden

Naar aanleiding van het ontvangen van de verklaringen van de twee zussen van Holleeder van de weduwe Klepper afgelopen maandag zei Franken besloten te hebben dat hij niet zou vragen om opheffing van de voorlopige hechtenis van Holleeder. Deze verklaringen suggereren dat Holleeder verantwoordelijk is voor meerdere moorden en aanslagen, zoals op Cor van Hout, John Mieremet en Willem Endstra. Franken vroeg aan het Openbaar Ministerie of ook deze zaken op de tenlastelegging zullen komen. Het OM wilde dat niet doen omdat dit ’te vroeg’ zou zijn.

Zie ook:

Dit zei Willem Holleeder tegen zijn zus

‘Mijn broer is een psychopaat’

Portret: Sonja & Astrid

‘Hidir K. heeft veel van horen zeggen’

Zussen Willem Holleeder leggen verklaring af (UPDATE)