Holleeder wil ontnemingszaak over doen

Stijn Franken, de advocaat van Willem Holleeder, wil dat de rechtbank de zaak waarin is bepaald dat Holleeder bijna 18 miljoen euro aan de staat moet betalen overdoet. Dat heeft hij vandaag bepleit voor het gerechtshof in Amsterdam. Volgens Franken was de rechtszaak voor de rechtbank in Haarlem niet zuiver omdat een van de rechters persoonlijke uitspraken over Holleeder heeft gedaan.

De zaak dient op dit moment in hoger beroep. De rechters bepaalden destijds dat Holleeder de bijna 18 miljoen euro moet betalen dat hij zou hebben verdiend met afpersing.

'Holleeder is een schaker'

Een van de rechters, Rino Verpalen, was ook rechter in de normale strafzaak tegen Holleeder, waarin Holleeder werd veroordeeld tot 9 jaar cel wegens afpersing van onder andere Willem Endstra. Na die uitspraak heeft Verpalen in De Telegraaf gezegd dat Holleeder 'een schaker' is en dat de rechtbank aan het einde van het proces had bekeken of de 'in stapjes gevormde overtuiging ook is te bewijzen'.

'Rechter had schijn tegen'

De verdediging van Holleeder greep die uitspraken aan om de rechtbank te wraken toen bleek dat Verpalen deel uitmaakte van de rechters die de ontnemingszaak moest beoordelen. De rechter leek er vooraf al van overtuigd dat Holleeder schuldig was, zo redeneerde de advocaten van Holleeder. Volgens Verpalen waren de uitspraken verdraaid, maar dat maakte volgens Franken niets uit: hij had de schijn tegen en dat was voldoende.

OM: onwenselijk en onhandig

Het wrakingsverzoek werd afgewezen, maar Franken probeert nu dus de hele rechtszaak over te laten doen. Het OM geeft toe dat het 'hoogst onwenselijk' was dat Verpalen een van de rechters was, en het was 'onhandig' dat hij zich niet heeft teruggetrokken. Maar het OM vindt niet dat er aanleiding is om de hele rechtszaak overnieuw te doen en wil door met het hoger beroep.

Het hof beslist op 30 september wat er gaat gebeuren.