‘Ik schoot uit pure zelfverdediging’

Hij nam in november 2012 een wapen mee naar een kickboksgala in Zijtaart (gemeente Veghel) en schoot daar twee mannen neer. De 37-jarige Youssef Sabbahi overleefde de schietpartij niet. Verdachte Siamak S. (32) zei vrijdag in de rechtbank Den Bosch: ‘Ik schoot uit zelfverdediging. Ik was in paniek.’ Het OM eiste een celstraf van 20 jaar tegen S. voor de moord op Youssef en poging moord op zijn broer.

Door @Michael de Hoogh

Een grote chaos was het op zondag 11 november 2012 rond kwart voor zeven ’s avonds bij een kickboksgala in Zijtaart. Er was op dat moment een heftige ruzie uitgebroken tussen twee groepen die elkaar goed kennen. Er werden rake klappen uitgedeeld, er vlogen stoelen door de lucht, maar op een gegeven moment klonken er twee schoten. De 32-jarige Siamak S. vuurde een keer op Youssef Sabbahi en een keer op de broer van Youssef. Die eerste overleed later aan zijn verwondingen.

Slachtpartij

Volgens de officier van justitie handelde S. uit voorbedachte rade. S. zegt zelf uit noodweer te hebben geschoten. Hij moest zijn vrienden, de broers Volkan en Ali D., helpen want die werden volgens hem zwaar mishandeld. ‘Het leek wel een slachtpartij’, zei S. De broers D. zijn ook verdachte geweest in deze zaak, maar het OM besloot om hen niet te vervolgen.

Hoe de massale vechtpartij nou precies is ontstaan, werd niet duidelijk vrijdag in de rechtbank in Den Bosch, die extra beveiligd werd omdat beide partijen aanwezig waren. Er zijn tientallen getuigenverklaringen en die spreken elkaar een aantal keer tegen. Het staat vast dat S. na de twee schoten te hebben gelost, naar buiten is gevlucht. Enige tijd later geeft hij zich aan bij de politie.

Bedreigd 

S. had het vuurwapen naar eigen zeggen meegenomen omdat hij al langer werd bedreigd door een familie uit Veghel. Hij wist bijna zeker dat zij ook op dat kickboksgala aanwezig zouden zijn, maar toch ging hij er naartoe. Tot groot onbegrip van de officier van justitie. S: ‘Ik nam het vuurwapen mee voor mijn eigen veiligheid. Als er iets zou gebeuren, kon ik in de lucht schieten om iedereen af te schrikken.’

De officier van justitie vond de verklaringen van S. op veel punten ongeloofwaardig en acht moord en poging moord bewezen. Twintig jaar moet S. volgens haar de cel in. De verdediging beroept zich op noodweerexces. S. zou in totale paniek hebben geschoten om het leven van zijn vriend te redden.

'Laffe klootzak'

Voor de nabestaanden – Youssef Sabbahi laat een vrouw en drie kinderen achter – een niet te verdragen beslissing van S. De echtgenoot van het slachtoffer noemde S. een laffe klootzak en een andere nabestaande omschreef die 11 november 2012 als ‘een middag die bedoeld was als familie-uitje, maar veranderde in een moordplek’.