‘Info getuige Endstra-zaak achtergehouden’ (UPDATE)

De advocaten van verdachten van de moord op de criminele vastgoedhandelaar Willem Endstra stellen dat het Openbaar Ministerie informatie over de cruciale bedreigde getuige Hidir K. achterhoudt. Het gaat om onderzoeksresultaten uit de Zaak-Holleeder, waaruit zou blijken dat K. feitelijk onjuist heeft verklaard. 

Door Door @Wim van de Pol

De rechtbank in Amsterdam is de inhoudelijke behandeling begonnen tegen de 35-jarige Özgür C., de 41-jarige Ziya G. en de 31-jarige Ali N. Endstra werd vermoord op 17 mei 2004. Alledrie zijn ze op vrije voeten omdat het Openbaar Ministerie tot nu toe te weinig bewijs heeft ingebracht. Ziya G. verblijft in het buitenland. Willem Holleeder wordt als opdrachtgever voor de moord in een apart proces vervolgd. De verdachte die de trekker zou hebben overgehaald de Rus Namik Abbasov. Maar hij overleed kort na zijn arrestatie in 2011 aan een hersenbloeding.

Passage

Dit voorjaar verscheen een nieuwe bedreigde getuige ten tonele: Hidir K.. Zijn bronnen zijn andere Turkse Nederlanders uit de groep die volgens hem met liquidaties bezig was. K. heeft ook verklaringen afgelegd in de Passage-zaak (tegen Dino Soerel) en in de zaak tegen Willem Holleeder. De advocaat van Özgür C. kreeg onlangs een lijst met stukken in het Passage-proces waaruit blijkt dat het Openbaar Ministerie de betrouwbaarheid van het verhaal van Hidir K. uitgebreid heeft getoetst.

Ontlastende informatie

Nico Meijering is erg verontwaardigd dat die onderzoeken, waaruit naar voren komt dat K. kennelijk niet altijd de waarheid sprak, niet zijn gevoegd aan het dossier over de moord op Endstra maar zijn achtergehouden. Volgens Meijering zou deze in principe ontlastende informatie wel zijn toegevoegd als het juist bevestiging van het verhaal van K. had opgeleverd.

Peter de Vries

Een voorbeeld is de bewering van K. dat verdachte Ziya G. journalist Peter R. de Vries zou hebben bedreigd inzake zijn werk over de moorden op Marion en Romy van Buuren. De politie stapte op De Vries af maar die ontkende die bewering. Ook andere elementen uit het verhaal van K. werden niet bevestigd maar niet gevoegd aan het dossier.

Meijering heeft aan de rechtbank verzocht om de informatie uit alle verificatie-onderzoek in de Holleeder-zaak naar K. aan het dossier te voegen.

Doelbewust

Advocaat Hans Otto den Otter van Ziya G. vroeg aan de rechtbank om het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk te verklaren omdat het steeds doelbewust verkeerde informatie heeft verstrekt. Den Otter stelt dat er vele aanwijzingen zijn dat de getuige Hidir K. al vanaf 2005 werd gerund door de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE) en instructie kreeg ‘in de buurt te blijven’ van de Endstra-verdachten die hij kende. Het Openbaar Ministerie heeft gezegd dat K. pas in  2011 is boven komen drijven na zoekslagen in de systemen. En toen zou nog niet eens concreet over de Endstra-moord zijn gesproken. Volgens Den Otter blijkt uit naderhand verstekte informatie dat de politie en  justitie al heel lang met K. bezig waren over Endstra.