‘Van Lent vroeg Mink Kok voor aanslag’

De voormalige IRT-informant Kris J. zal dinsdag getuigen in de grote afperszaak tegen Hells Angel Harry S. en Donald G. en medeverdachten. De advocaat van Donald G. maakte maandagmiddag bekend dat hij dinsdagochtend J. zal medebrengen en dat J. bereid is een verklaring af te leggen. Die verklaring zou 'een ander licht' werpen op wat de beveiligde "kerngetuige" Remko van Lent heeft verteld. Het horen van Mink Kok (foto) als getuige wees de rechtbank af. 

Door @Wim van de Pol

Afgeperst

Van Lent is in 2010 ondergedoken en heeft tegenover de politie verteld te zijn afgeperst door onder meer de gebroeders Donald en Michel G.. De rechtbank van Rotterdam heeft al ettelijke pogingen gedaan het verhaal in een getuigenverhoor van Van Lent te toetsen. Maar sinds bijna een jaar daagt deze niet meer op.  

Ondergedoken

Zeer recent heeft zijn advocaat aan de rechtbank laten weten dat zijn cliënt over twee weken zal kunnen worden gehoord. De rechtbank beveelt Van Lent nu om te komen. Van Lent heeft eerder vergeefs geprobeerd een getuigenbeschermingsovereenkomst met de staat te sluiten. Hij is met zijn vrouw en kinderen in het buitenland ondergedoken. De rechtbank wil nog één keer proberen hem te horen, namelijk tot 19 maart, in de periode die is uitgetrokken voor de inhoudelijke behandeling van de slepende zaak.

Infiltrant

Remko van Lent heeft verteld dat de afpersing door Donald G. (foto rechts) ooit begon doordat hij een miljoen van Haarlemmer Kris J. in Zwitserland investeerde. Die moest hij op zeker moment terugbetalen en Donald G. ging "bemiddelen", zegt Van Lent. J. is ook verdachte in de huidige zaak tegen Donald G. c.s. maar is nooit aangehouden. Een getuige in de zaak heeft gezegd dat Remko van Lent drugsgeld van Kris J. witwaste (zie ook deel twee).

Marihuana

Uit stukken die Crimesite in handen heeft blijkt dat Kris J. in de jaren negentig werkte als criminele infiltrant voor de overheid. Het toenmalige IRT gebruikte hem om als transporteur op te treden voor zendingen van marihuana door de groep rond Mink K. en "Rooie" Ron de Jong. Dat onderzoek werd gestopt toen het IRT werd opgeheven in 1993. J. verdiende in die tijd vele miljoenen euro's aan zijn positie als informant. 

Autobom

Maandag moest opnieuw Harry van D. getuigen, die ook al in september was gehoord. Hij zegt dat "kerngetuige" Van Lent hem in 2010 vroeg om een autobom te maken om een in België woonachtige Nederlander om het leven te brengen. Ter zitting werd gesuggereerd dat ging om multimiljonair Jan Brand, met wie Van Lent zaken heeft gedaan en die ook veelvuldig in het dossier voorkomt. De ex-accountant Van Lent verkeerde in een financieel conflict met Brand, zei Michel G. dinsdag voor de rechtbank. Het Openbaar Ministerie trekt het verhaal van Van D. in twijfel omdat uit analyse van de telefonische contacten niet zou blijken dat Van D. gesprekken had gehad met Van Lent.

Lesje

Ook Mink Kok zou door Van Lent zijn verzocht 'een Nederlander die in België woont een lesje te leren'. Kok heeft dat geschreven in een brief aan advocaat Nico Meijering. In de brief schrijft Kok ook dat Van Lent hem herhaaldelijk benaderde met verschillende zakelijke voorstellen. Kok is in Libanon veroordeeld voor cocaïnesmokkel. De rechtbank zag geen noodzaak om Kok te horen als getuige, omdat ook Michel G. nog als getuige kan worden gehoord over de eventueel te plegen aanslag en over zakelijke activiteiten van Van Lent.