Janus van W. verdachte in mega-xtc-operatie (UPDATE)

Eindhovenaar Janus van W. en Rotterdammer (en oud-xtc-baron) Ton van D. (foto links) zijn verdachten in het grote xtc-onderzoek dat de politie maandag liet klappen. De Gazet van Antwerpen meldde dinsdag dat ook Eindhovenaar Janus van W. tot de verdachten behoort.

Harry Potter

Een betrokken advocaat heeft dat aan Crimesite bevestigd. In België zijn doorzoekingen geweest in Essen, Oud-Turnhout en Lommel. In Lommel vielen de rechercheurs binnen in gebouwen die gelinkt worden aan de in België veroordeelde Janus van W., alias Harry Potter. Van W. werd niet gearresteerd, omdat hij met zijn zoon voor zaken in Zuid-Amerika zou verblijven. Van W., die volgens de Belgen één van de grootste drugshandelaren van Europa was, is veroordeeld tot tien jaar cel. Hij is op voorwaarden in vrijheid gesteld. Een veroordeling in Nederland zou voor België reden zijn om hem opnieuw in hechtenis te nemen.

Extase

Een betrouwbare bron heeft aan Crimesite bevestigd dat ook Ton van D. verdachte is. Van D. werd aan het begin van de jaren negentig met Ronald van Essen veroordeeld in de gigantische “Extase”-zaak. Vastgoedhandelaar Willem Endstra waste een deel van de xtc-opbrengsten wit maar werd hiervoor nooit vervolgd.

Ruim een jaar geleden is Van D. vrijgesproken van betrokkenheid bij een xtc-lab in het Belgische Brecht. Volgens de bron van Crimesite heeft de huidige zaak ook raakvlakken met het onderzoek naar het lab in Brecht.