Mink Kok op vrije voeten

Topcrimineel Mink Kok is weer vrij, na een gevangenisstraf in Libanon vanwege cocaïnehandel. Dat heeft Kok’s advocaat bevestigd aan Crimesite. Hij is enkele weken geleden vervroegd in vrijheid gesteld nadat hij in 2011 was opgepakt met 53 kilo coke in de Libanese stad Kaslik.

Door Vincent Verweij & Wim van de Pol

Roumieh

Kok kreeg 8 jaar cel, die hij uit zat in de beruchte gevangenis van Roumieh, even buiten Beiroet. Hij werd gearresteerd samen met twee medeverdachten die ook acht jaar cel kregen. Kok verbleef in Libanon omdat hij een relatie had met de dochter van een Libanese zakenman.

De advocaat van Mink Kok in Libanon, zegt dat Kok in de eerste week van februari is vrijgelaten. Zij zegt tegen Crimesite: ‘Hij heeft zijn straf volledig uitgezeten. Hij is door het Openbaar Ministerie op vrije voeten gesteld. Er lopen geen procedures tegen hem in Libanon. Er zijn ook geen verzoeken bekend vanuit procedures in andere landen of van Interpol.’

XTC

Mink Kok (54) hoorde in de jaren negentig bij de top van de Nederlandse onderwereld. Hij werkte ondermeer samen met de geliquideerde Stanley Hillis. In november 1992 werd in het Friese Oudebildtzijl een astronomische hoeveelheid xtc, een zeer grote partij semtex en een flinke serie handgranaten in beslag genomen, die aan Kok zou toebehoren, zo meende de politie. Kok wist echter lange tijd uit handen van justitie te blijven.

Teeven

Eind jaren negentig voerde hij in het geheim gesprekken met de toenmalige officier van justitie Fred Teeven. Waar de gesprekken over gingen is nooit helemaal duidelijk geworden, maar het werd een nationale rel nadat een collega officier een Tweede Kamerlid informeerde.

Wapens

In 2000 veroordeelde de rechtbank Mink Kok voor het voorhanden hebben van één van de grootste wapenvoorraden die ooit in Nederland zijn gevonden, ontdekt aan de Amsterdamse Nachtwachtlaan. Justitie probeerde hem in 2006 ook te veroordelen voor de moord op de Alkmaarse hasjhandelaar Jaap van der Heiden. Van der Heiden werd opgeblazen door middel van een op afstand bestuurbare bom die aan zijn voordeur bevestigd was. Maar de betrokkenheid van Kok kon niet worden aangetoond en hij werd vrijgesproken.

Mysterieus

Robert Mink Kok (nummer 11 in de Crime Top 100) is altijd een mysterieuze figuur gebleven in de Amsterdamse onderwereld. Hij studeerde een blauwe maandag rechten en las veel filosofieboeken. Een intellectueel die verdwaald leek in penozekringen. Ook in zijn Libanese cel verging het hem niet slecht. Hij liet weten prima te kunnen zitten, zeker als hij voldoende leesvoer kreeg doorgespeeld.

[bol_product_links block_id=”bol_54117a572146c_selected-products” products=”9200000040394161″ name=”Crimesite boeken” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”395″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]