Misdaden asielzoekers blijven geheim

De Nationale Politie weigert cijfers vrij te geven over criminaliteit onder asielzoekers. Dat schrijft de Telegraaf vandaag. De krant deed een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur om stukken te krijgen over de misdaden die door vluchtelingen worden gepleegd, maar de politie weiger die te verstrekken wegens ‘opsporingsbelang’.

Aanleiding voor het WOB-verzoek vormde de golf van winkeldiefstallen en zakkenrollers in Groningen vorig najaar, en het noodbevel van de burgemeester van Weert tijdens de jaarwisseling.

Noodklok

Destijds luidden de burgemeesters van die steden de noodklok. In Weert werd een noodbevel afgekondigd nadat asielzoekers zich te buiten gingen aan winkeldiefstallen, openlijk geweld en prostitutie. Ook zouden enkele asielzoekers in Keulen zijn geweest, toen daar vrouwen werden aangerand.

Duitsland

In Duitsland zijn naar aanleiding van die onlusten wel cijfers vrijgegeven. Vorig jaar werden 174.000 asielzoekers verdacht van het plegen van strafbare feiten. Uit deze statistieken blijkt onder meer dat 35 procent van de verdachten van tasjesroof bij onze oosterburen asielzoekers zijn. In Nederland zouden de criminaliteitscijfers een stuk lager liggen, zegt een woordvoerder van de Nationale Politie. Maar hoeveel precies, wil men dus niet zeggen.