‘Moord mag nooit verjaren’

Er lopen in Nederland honderden moordenaars rond, die nooit meer gepakt kunnen worden. Zoals de moordenaar van Petra van de Berg (foto links). Zelfs als die een bekentenis zou afleggen gaat hij vrijuit. Dat komt omdat moorden die zijn gepleegd voor 1988, verjaard zijn. Een burgerinitiatief wil dat nu proberen te veranderen.

De Maastrichtse Judith Houben organiseert op 9 mei een stille tocht in Den Haag ter nagedachtenis aan alle slachtoffers van verjaarde moord- en vermissingszaken. Ook zal ze een petitie in de Tweede Kamer aanbieden waarin gevraagd om een wetswijziging, zodat verjaarde misdrijven alsnog strafbaar gesteld worden.

Rechercheburo

Judith Houben heeft een particulier rechercheburo. Ze speurt regelmatig naar vermiste personen. Tijdens een van haar opdrachten, liep ze tegen het probleem van verjaring aan, vertelt ze aan dagblad De Limburger. ‘Tijdens onderzoeken naar de vermissingen van Marjo Winkens uit Schimmert (1975) en Hans Martens en Piet Holskens (1974) uit Asten werd duidelijk hoe frustrerend het is als politie en justitie door verjaring niet meer alle registers ­kunnen opentrekken om deze zaken op te lossen. Voor de nabestaanden betekent dit dat ze het verlies van hun dierbaren misschien nooit een plekje kunnen geven. Dat er nooit een graf zal zijn waar ze bloemen kunnen leggen.’

Petitie

Vroeger verjaarden alle moorden na 18 jaar. Sinds 2006 kunnen moorden niet meer verjaren, tenzij iemand voor 1988 om het leven is gebracht. Dat betekent dat nog altijd honderden onopgeloste moorden zijn verjaard en de daders niet meer gepakt kunnen worden.  Houben is nu een online petitie gestart om ook die moorden te kunnen blijven vervolgen. Daarvoor is een wetswijziging nodig.  Houben verzamelde inmiddels een kleine duizend handtekeningen voor de wetswijziging. Die worden na de stille tocht, die begint op het Plein in Den Haag, aangeboden aan Tweede Kamerlid Gidi Markuszower van de PVV. Zijn partij steunt voorlopig als enige het initiatief.