OM heeft handen vol aan corruptie haven

Al in 2007 en ook in 2011 heeft er strafrechtelijk onderzoek gelopen tegen de de recentelijk opgepakte douanier Gertie V.. Dat zegt een betrouwbare bron tegen Crimesite. Indertijd leidde die twee onderzoeken niet tot aanhouding omdat het bewijs niet hard genoeg te krijgen was.

Door @Wim van de Pol

De eerder opgepakte douanier Gerrit G. en deze Gertie V. werkten allebei op de afdeling pre-arrival van de Douane in Rotterdam-Zuid. Zij hadden grote vrijheid in het bepalen welke containers een controle krijgen en welke niet, in het gehele havengebied van de Rijnmond. Achter de corrupte handelingen van douaniers speelt een spaghetti van onoverzichtelijke belangen in de coke-smokkel, bedreigingen en moorden.

Zweekhorst

Justitie doet enerzijds een groot onderzoek naar corrupt overheidspersoneel en anderzijds naar een groep criminelen die douaniers betaalden om cocaïne het land in te krijgen. Eén van de zendingen die is gepakt leidde tot het vermoorden van Rinus Moerer en Rob Zweekhorst. De moord op Zweekhorst was een vergissing, doelwit was eigenlijk Dennis van den B.. Ook is verdachte René F. gewond geraakt bij een schietpartij vorig jaar. Hij zegt dat medeverdachte Henk E. daartoe opdracht gaf.

Geheim

Het onderzoeksproject heeft het Openbaar Ministerie opgeknipt in verschillende deelonderzoeken, waarvan sommige al voor de rechter gaan komen. Sommige onderzoeken houdt justitie vanzelfsprekend geheim. Eén van de aandachtspunten die justitie zeer geheim wil houden is de analyse van de kwestie hoe ver de corruptie in de Rotterdamse haven zich uitstrekt.

Curaçao

Gerrit G. is lange tijd geobserveerd, er zijn microfoons geplaatst en zijn telefoons zijn afgeluisterd. Uit dat onderzoek blijken zonneklaar contacten met andere verdachten met criminele achtergrond. Opvallend is dat hieruit geen contacten blijken tussen G. en zijn directe collega Gertie V. Deze G. werkte met hem samen op de afdeling in dezelfde positie. Inmiddels is gebleken – uit stukken die Crimesite heeft ingezien – dat V. en G. vriendschappelijk met elkaar omgingen, met name tijdens gemeenschappelijke vakanties op Curaçao. Wisten de twee van elkaar dat ze voor criminelen werkten?

Aparte sessie

Kort na zijn aanhouding in april 2015 gaf G. aan de rechercheurs hints over zijn kennis over andere “strepen” of “zebra’s”.

G.: Als het over de andere strepen gaat. Daar wil ik, als jullie het goed vinden, wil ik daar een aparte sessie over hebben.

Maar van die sessie is het tot op de dag van vandaag niet gekomen.

G. bleef vaag, ook toen Gertie V. ter sprake kwam. Hem was verteld door criminelen dat er “bakken” waren binnengekomen (‘gewichten van tussen de 15 en 2 duizend kilo’) waar G. niks van wist.

Ooh, meerdere strepen.

zou hij tegen die crimineel hebben gezegd.

G.: Ja, toen zei hij dat die hetzelfde kunnen als dat jij kan.

HARC

Meerdere strepen zijn er dus bij de Douane in Rotterdam-Zuid, volgens G.. Dat is handig voor de criminele organisatie, want die kunnen zo het werk van de ene streep door een andere laten controleren. Onder het motto: vertrouwen is goed, controleren is beter.

De corruptie zit volgens G. echter niet alleen bij de Douane. In zijn hints noemt hij niet alleen meerdere strepen bij die dienst en de naam van Gertie V.. Hij verwijst enkele malen ook naar strepen (of een streep) bij de FIOD. Dat doet hij ook naar strepen (of een streep) bij het HARC-team. Hij zegt dat te hebben gehoord van verdachten René F. en ‘die ouwe’ (waarschijnlijk bedoelt hij Henk E.).

Gevoelig punt

Daarmee raakt G. een gevoelig punt. Het HARC-team doet niets anders dan cocaïne “vegen” in de haven. Het bestaat uit ambtenaren van: de Douane, de Zeehavenpolitie en de FIOD. En ook het Openbaar Ministerie komt hiermee in beeld want ook OM-ambtenaren werken mee in het HARC.

Op Gertie V. is al sinds 2007 zonder succes gejaagd door justitie. Dat roept vragen op: zijn er ook al acht jaar corrupte ambtenaren aan het werk bij de FIOD en het HARC-team?

Het Openbaar Ministerie heeft de handen vol aan de corruptie in de uitgestrekte haven van de Rijnmond. Het parket Rotterdam heeft in de zaak van Gertie V. steun gekregen van het functioneel parket.

Zie ook:

Hoeveel zebra’s zijn er in de haven?

Verdachte coke-zaak uitgeleverd door Argentinië

Coke-verdachte wil verklaren om hechtenis

Officier verzuimde pistool te zoeken