OM: Holleeder belde niet vanuit EBI

Willem Holleeder heeft niet kunnen bellen vanuit de EBI in Vught. Dat heeft het Openbaar Ministerie vrijdag gezegd na onderzoek over de contacten van Holleeder met de buitenwereld vanuit de inrichting. Mogelijk heeft hij wel gebeld in de Beheers Problematische Gedetineerden, waar een lichter regime heerst.

Volgens het OM heeft Holleeder geen contact kunnen zoeken toen hij eenmaal in de EBI zat. De Telegraaf meldde afgelopen week dat Holleeder allerlei contacten met vriendinnen en andere contactpersonen onderhield. De krant stelde dat Holleeder met ‘fluwelen handschoenen’ wordt aangepakt, en dat hij privileges krijgt.

‘Contacten via advocaat’

Holleeder zit in alle beperkingen vast, wat wil zeggen dat hij geen contact mag leggen met de buitenwereld. Hij zit onder meer op basis van verklaringen van zijn zussen Sonja en Astrid en zijn ex Sandra den Hartog vast omdat hij te maken zou hebben met meerdere liquidaties.

De Telegraaf stelt dat justitie niet precies weet hoe Holleeder contact houdt met de buitenwereld, maar mogelijk zou dat gaan via zijn advocaat, Stijn Franken. Die stelde vrijdag tegenover Crimesite dat die beschuldigingen ‘onzinnig, lachwekkend en triest‘ zijn.

‘Geen privileges’

De Dienst Justitiële Instellingen (DJI), verantwoordelijk voor de gevangenissen, heeft laten weten dat Holleeder niet in staat is om contact met de buitenwereld te leggen in de EBI. Dat kan volgens de DJI niet per post of telefonisch, en ook niet via bezoek. Ook zou Holleeder geen privileges hebben.

Volgens de DJI stond Holleeder in eerste instantie onder een minder streng regime. Toen hij naar de EBI werd overgeplaatst, werd het regime veel strenger en kon hij geen contact leggen met de buitenwereld. Holleeder zat al in de EBI voordat bekend werd dat zijn zussen en ex verklaringen tegen hem hebben afgelegd.