OM start opnieuw onderzoek Demmink (UPDATE)

Het Openbaar Ministerie heeft een onderzoek ingesteld naar een document over oud-secretaris-generaal van het ministerie van Justitie, Joris Demmink. Het OM wil weten of het waar is dat Demmink, in tegenstelling tot wat hij beweerde, wél in 1996 in Turkije is geweest. Dat gebeurt omdat er een document van het Turkse Openbaar Ministerie is opgedoken, dat gisteren op Crimesite openbaar werd gemaakt (zie ook onderaan). Wat is de achtergrond?

Door @Wim van de Pol

 

 

Turkse aangever

In het document (van 22 april 2013) waarin staat dat Demmink in 1996 in Turkije inreisde staat ook dat hij in Turkije wordt verdacht van kindermisbruik, maar dat dit feit volgens de Turkse wet na tien jaar is verjaard. Deze beslissing om niet te vervolgen volgt op een aangifte die op 9 juli 2012 in de Turkse stad Diyarbakir is gedaan. De Turkse aangever is inmiddels in beroep gegaan. Het document is aan het begin van de zomer door advocaat Adèle van der Plas ingebracht in een onderzoek dat de procureur-generaal bij de Hoge Raad uitvoert naar mogelijke onrechtmatigheden in het onderzoek naar de tot levenslang veroordeelde Hüseyin Baybasin.

Arnhem

Het Openbaar Ministerie heeft het stuk vervolgens doorgeleid naar de advocaat-generaal van het gerechtshof in Arnhem. Daar loopt een klacht tegen van twee Turkse jongens die zeggen te zijn misbruikt door Demmink in de jaren 1996/1997 in Turkije. Het Openbaar Ministerie in Nederland heeft naar aanleiding van deze informatie een nieuw onderzoek ingesteld naar het document.

'De informatie die in het document staat was niet beschikbaar bij het Openbaar Ministerie toen het besluit werd genomen de aangifte van de twee jongens die misbruikt zouden zijn niet te vervolgen', zegt een woordvoerder. 

Intussen heeft het ministerie van Justitie de authenticiteit van het document bevestigd, maar de belangrijke conclusie – dat Demmink in Turkije was in 1996 – volgt minister Opstelten niet.

Rechtbank

Demmink heeft altijd gezegd, en met hem drie ministers, dat hij in de jaren negentig niet in Turkije is geweest. Het Turkse document is in een procedure rond Joris Demmink als bewijsstuk ingebracht door Stichting De Roestige Spijker die in het openbaar en onder ede getuigen over Demmink door de rechtbank wil laten horen.

 

Demmink was in Turkije