OM vraagt uitlevering Curaçaose oud-minister

Het Openbaar Ministerie op Curaçao heeft vorige maand Venezuela verzocht om uitlevering van oud-minister van Financiën George Jamaloodin (40, foto). Hij is verdacht van het opdracht geven voor de moord op politicus Helmin Wiels. Tegen de tussenpersoon de moord uitzette eiste officier van justitie Gert Rip 26 jaar cel.

Dos Santos

De man die Wiels in 2013 doodschoot op een strand in Curaçao, Elvis Kuwaswees woensdag voor de rechtbank in Willemstad Burney Fonseca aan de man die hem 250.000 Antilliaanse guldens (131.000 euro) beloofde voor de moord op Wiels.

Volgens het Openbaar Ministerie zijn op dit moment nog zeker twee anderen verdacht van uitlokken van de moord op Wiels onder wie de halfbroer van Jamaloodin, de loterijbaas Robbie Dos Santos. Het motief ziet justitie in de weigering van Wiels om tegemoet te komen aan de wensen van de gok-sector op Curaçao.

Venezuela

Jamaloodin vluchtte dit jaar naar Venezuela nadat het Openbaar Ministerie op Curaçao zijn mobiele telefoon in beslag had genomen. Maar bij aankomst op de luchthaven van Valencia werd hij aangehouden omdat de autoriteiten op Curaçao hem hadden laten signaleren door Interpol. De uitlevering waartegen Jamaloodin in beroep is gegaan is op basis van de moordverdenking. Tot nu was alleen bekend dat hij werd gezocht op verdenking van valsheid in geschrifte en fraude. Jamaloodin was minister in het kabinet van de voor corruptie veroordeelde oud-premier Gerrit Schotte. Hij zit vast in Valencia.

Schotte

Wiels’ partijgenoot en voormalig minister van Justitie Elmer Wilsoe is ook verdachte in de zaak van de moord op Wiels. Hij zou het slachtoffer naar het strand van Marie Pampoen hebben gelokt waar moordenaar Elvis Kuwas stond te wachten.

Gerrit Schotte komt ook voor het dossier. Er zou telefonisch contact geweest zijn tussen Schotte en Fonseca. Maar op dit moment is Schotte formeel geen verdachte van het beramen of aanzetten tot de moord. Dat kan veranderen want het onderzoek naar de opdrachtgevers voor de moord loopt nog voort. Onlangs was er een inval in de woning van Schotte, formeel wegens een onderzoek naar corruptie van een parlementslid. Schotte is op vrije voeten in afwachting van zijn hoger beroep.

Een andere hoofdrolspeler in de corruptieverdenkingen op de Antillen is vorig jaar december op Sint Maarten aangehouden: Francisco Corallo.

Zie meer in het Antilliaans Dagblad.