“Monster” Kuwas van Vught naar Bonaire

De man die tot levenslang is veroordeeld voor de moord op Antilliaanse politicus Helmin Wiels is recent overgebracht vanuit zijn zware regime in Vught naar Bonaire. Elvis “Monster” Kuwas (40), werd door een Antilliaanse tv-zender gefilmd toen hij op Bonaire geboeid uit het vliegtuig stapte.

Getuige

Volgens het Antilliaans Dagblad werd Kuwas door zwaarbewapende politieagenten met bivakmutsen afgevoerd en begeleid door een groep rechercheurs in burger. Waarschijnlijk heeft het transport van doen met de inhoudelijke behandeling deze week op Curaçao van de zaak “Maximus” waar Kuwas getuige is. Kuwas zou te kennen hebben gegeven dat hij een verklaring wil afleggen. Zijn levenslange straf is door de Hoge Raad inmiddels bevestigd.

Maximus is de strafzaak tegen de man die het Openbaar Ministerie ziet als de schakel tussen de uitvoerders en de opdrachtgevers van de moord op Wiels.

Videoverbinding

“Nini” Fonseca

Burney “Nini” Fonseca (Curaçao, 1971) de de verdachte “moordmakelaar”. Hij zit al een gevangenisstraf uit voor de uitvoer van cocaïne en witwassen. Hij zal de behandeling van de rechtszaak uit veiligheidsoverwegingen middels een videoverbinding bijwonen. De behandeling van de strafzaak tegen Fonseca werd op 8 augustus 2014 aangehouden voor onbepaalde tijd omdat het onderzoek nog niet was afgerond, Fonseca kwam toen op vrije voeten, hij zit inmiddels weer vast.

Op een regiezitting vorig jaar meldde officier van justitie Gert Rip dat hij ook Michael Leesly in de zaak wil horen als getuige. Leesly wordt gerekend tot de gewelddadige Curaçaose jeugdbende No Limit Soldiers (NLS). Leesly zou contacten hebben gehad met casinobaas Robbie dos Santos en Fonseca. Leesly is getuige maar Dos Santos is verdachte in de zaak Maximus. Dos Santos is op vrije voeten na een voorwaardelijke veroordeling voor onder meer witwassen en het betalen van een boete.

Ook oud-minister van Justitie George Jamaloodin is weer op vrije voeten. Van hem is intensief sms-contact vastgesteld met Fonseca ten tijde van de moord op Wiels op 5 mei 2013.

Nader onderzoek naar opdrachtgevers in de zaak is nog gaande.