Onderzoek naar Duitse Hells Angel vordert traag

De voorlopige hechtenis van de voormalige president van de Duitse Hells Angels, Frank Hanebuth, is andermaal verlengd. Hij zit nu twee jaar in voorarrest in de Spaanse cel. De rechtbank in Madrid besloot dat er gevaar bestaat dat Hanebuth getuigen in de grote strafzaak zou beïnvloeden. 

Beveiligde inrichting

Hanebuth wordt ervan verdacht zich in Duitsland en op Mallorca schuldig te hebben gemaakt aan lieden van een criminele organisatie, vrouwenhandel en witwassen van 500 miljoen euro. In Spanje kan een verdachte maximaal vier jaar in voorlopige hechtenis blijven. Hij verblijft in een zwaar beveiligde inrichting in het Zuid-Spaanse Cádiz.

Formule-1

Hanebuth verenigde zich in 2009 op het Spaanse eiland Mallorca. De verdenking is vooral gebaseerd op vele afgeluisterde telefoongesprekken. Er zijn daarin aanwijzingen gevonden dat Hanebuth over miljoeneninvesteringen spreekt en over miljoenen euro’s die in een container in Istanbul verborgen zouden zijn geweest, maar nader bewijs is nog niet op tafel gekomen. Er zouden ook plannen zijn om met onverklaarde fondsen een Formule1-circuit op Ibiza of Mallorca te bouwplannen, maar bewijs noch bouwplannen zijn op tafel gekomen. De verdenking van het plegen van een bomaanslag in Oostenrijk is ernstig verzwakt omdat daar inmiddels iemand voor veroordeeld is in een proces waar de naam Hanebuth niet boven kwam drijven.

Vrouwen

Ook het bewijs voor gedwongen prostitutie is niet veel uitgebreid. Die laatste misdrijven zouden jaren geleden zijn begaan door leden van het oude Hells Angels-chapter op Mallorca. Hanebuth heeft jaren geleden een nieuw chapter opgericht met twee mannen van Arabische afkomst. Zij zouden direct verantwoordelijk zijn voor de uitbuiting van vrouwen in een bordeel op Mallorca met Hanebuth op de achtergrond.

 

Acht deelstaten

Het totaal aantal verdachten in de zaak ligt op 50. Volgens de advocaat van Hanebuth is dat aantal erbij getrokken om de verdenking van leiden van een criminele organisatie meer gewicht te geven. In acht Duitse deelstaten is de afgelopen jaren vergeefs geprobeerd Hanebuth als leider van een criminele organisatie veroordeeld te krijgen.

Zie verder Der Stern.

Eerdere berichten:

Advocaat: laat Duitse Hells Angel vrij

Vrouwen opsluiten in hondenhokken

‘Angel liet bomaanslag plegen’