Panama: een Nederlander in de witte asperges

In de gekraakte archieven van Mossack Fonseca zitten naast de belastingontduikers en -ontwijkers natuurlijk vooral veel criminelen. Opvallend dat daarover zo nog weinig is gepubliceerd. Nu is er het dossier over een Nederlands-Peruaanse coke-handelaar die in Panama zijn zaken liet regelen.

25 jaar

Het Peruaanse Ojo Público, dat is aangesloten bij de groep media die publiceert over de Panama papers, kwam deze week met een dossier over hoe de Peruaanse Nederlander Ment Dijkhuizen Cáceres zijn miljoenen witwaste via Panama.

Ment Floor Dijkhuizen Cáceres is een agro-industrieel die in Peru op grote schaal landbouwbedrijven exploiteerde, (met name) witte asperges liet inblikken en naar Europa verscheepte. Hij zit inmiddels in Peru een straf uit van 25 jaar omdat hij in 2005 1,6 ton cocaïne naar Europoort liet vervoeren in blikken asperges (“Onderzoek Jasmijn”). En in 2003 een coke-zending van vergelijkbare omvang naar Spanje.

Asperge-verbouw

Dijkhuizen is in 1966 in Peru geboren als zoon van een Nederlandse vader en Peruaanse moeder. Dijkhuizen staat in Peru bekend als El Holandés en was al een bekende en puissant rijke figuur in Peru toen men alleen nog weet had van zijn asperge-verbouw in het noorden van het land.

Dijkhuizen was klant bij Mossack Fonseca, volgens het dossier van Ojo. Via Panama verkreeg Dijkhuizen vier offshore-bedrijven die op hun beurt via omwegen grote investeringen in de legale economie van Peru deden, bijvoorbeeld als autodealer.

Jhony Martin Wilson

89 miljoen

De Peruaanse drugspolitie (Dirandro) vermoedt dat het netwerk rond Dijkhuizen al vanaf de jaren drugs heeft verscheept en geld heeft witgewassen. De transacties die in het strafrechtelijk onderzoek in beeld zijn gekomen deden vermoeden dat Dijkhuizen en zijn medeverdachte van Nederlandse nationaliteit Jhony Martin Wilson ter waarde van 89 miljoen euro aan winst maakten met de cocaïne-export. Geld dat dus via offshore-bedrijven van Mossack Fonseca blijkt te zijn witgewassen.

Zie ook:

Panama Papers: de link naar de onderwereld

Panama: prettig gelegen witwas-mekka