Passage-getuige Piet S. gegijzeld

Piet S. uit Voorburg, de man die wel eens de “Haagse Godfather” is genoemd, is dinsdagmiddag door het Amsterdamse gerechtshof voor enkele weken gegijzeld. S. moest van de voorzitter van het gerechtshof vragen die kroongetuige Fred Ros voor hem had beantwoorden. ‘Ik ga met meneer Ros niet praten, klaar’, zei S..

Door @Wim van de Pol

Piet S. (59) moest in het hoger beroep van het liquidatieproces Passage vertellen over wat hij ongeveer tien jaar geleden in een gesprek met kroongetuige Fred Ros van Ros had gehoord over de moord op Cor van Hout, in 2003 in Amstelveen. In een verklaring die S. deze zomer tegenover de politie aflegde heeft hij gezegd dat Ros aan hem verteld heeft dat hij de motor bestuurde tijdens de aanslag, waarbij Cor van Hout en Robert ter Haak om het leven kwamen. Naar aanleiding van die verklaring moest S. vandaag getuigen.

Geheugen

Dinsdagmiddag bleek dat hij aan de belastende zinnen die hij tegenover de rechercheurs van de Amsterdamse politie aflegde weinig wilde toevoegen. Hij wilde alleen bevestigen dat Ros hem dit bij een loods in Leidschendam had gezegd. Advocaat-generaal Cynthia de Jong zei daarop:

Het valt me op dat u maar weinig weet over wat Ros heeft gezegd. Hoe is het met uw geheugen?

Piet S. ontmoette ongeveer tien jaar geleden Ros verschillende malen. Ze waren kennissen, zei hij. S. vond en vindt Ros een ‘innemende man’ maar hij weigerde pertinent vragen van Ros persoonlijk te beantwoorden. Hij wilde hier geen reden voor geven, ondanks drie keer aandringen van de voorzitter van het gerechtshof Ruud Veldhuisen.

Moordaanslag

Advocaat-generaal Frits Posthumus kreeg daarna de gelegenheid om vragen te stellen en maakte daarvan gebruik om verschillende ontboezemingen te doen. Zo bleek in het verhoor dat Piet S. de afgelopen jaren vier keer door de politie gewaarschuwd was voor een moordaanslag. Volgens de advocaat-generaal kwam er een dreiging uit de hoek van Greg Remmers, de vader van Passage-verdachte Jesse Remmers. Greg Remmers zou in een getapt telefoongesprek hebben aangegeven dat S. doodgeschoten moest worden. De advocaat-generaal zei verder dat er een briefje is gevonden waarop staat dat Remmers nog zes ton van S. krijgt. ‘Ik heb geen schuld bij Remmers’, zei Piet S..

Kogelbrief

S. vertelde dat hij voorafgaand aan zijn eerste verhoor bij het gerechtshof in Passage op Schiphol veiligheidsmaatregelen had getroffen, hij was toen vergezeld van bodyguards en door de beveiligde poort aan de zijkant het justitieel complex van Schiphol naar binnen gereden:

Ik ben hier gekomen met meerdere mensen omdat iedereen wist dat ik hier kwam.

Advocaat-generaal Posthumus onthulde verder dat het Openbaar Ministerie vandaag van de politie had gehoord dat bij Piet S. maandag door een onbekende een envelop met een kogel was bezorgd. Na overleg met zijn advocaat is de kogelbrief naar de politie gegaan.

Niet onder druk

Piet S. zei desgevraagd dat hij niet onder druk was gezet in verband met het verhoor bij Passage van vandaag:

Piet S.: Ik heb geen idee van wie dat afkomstig is. Er is ook niemand bij mij geweest die zei dat ik iets niet of wel moest doen.

Veldhuisen: Kan het met deze zitting te maken hebben? Zijn er nog meer zittingen waar u moet komen als getuige?

Piet S.: Nee, geen idee.

De advocaat van Fred Ros, Onno de Jong, vroeg aan S.: Zou het kunnen dat iemand graag wil dat u een verklaring met een bepaalde inhoud afgeeft? ‘Geen idee’ zei Piet S..

Cellenhuis

Nadat S. andermaal had gezegd dat hij weigerde vragen van Ros te beantwoorden, liet het gerechtshof hem afvoeren naar het cellenhuis. ‘Een jammerlijk einde’, vond Dino Soerel, desgevraagd door Veldhuisen. Fred Ros zei ‘het idee te hebben dat het verhoor nog niet afgelopen is’. Op 6 oktober gaat het verhoor van Piet S. verder en worden de vragen van Fred Ros opnieuw gesteld. Tot die tijd blijft hij gegijzeld.

Alle berichten over Piet S..

Zie de laatste berichten over het Passage-proces en de Zaak-Holleeder:

Hof wijst nader onderzoek kroongetuigen af

Gezusters Holleeder niet snel verhoord

Holleeder wil best zijn verhaal vertellen (VIDEO)

Advocaat: ‘justitie betaalt voor verklaringen’